Surse: „Dosarul Mazăre” a pornit de la o anchetă ce viza siguranța națională. Anchetatorii urmăreau conturile lui Elan Schwartzenberg

Data publicării:
Elan Schwartzenberg - Mediafax Foto-Octav Ganea

Surse apropiate anchetei spun că dosarul ce îl vizează pe Radu Mazăre a pornit dintr-o anchetă începută în anul 2011 ce viza chestiuni de siguranță națională și în care procurorii români au solicitat informații din Liechtenstein, mai exact informații bancare despre conturile unor companii de tip off shore ce duc la omul de afaceri israelian Elan Schwartzenberg

Aceleași surse spun că așa au descoperit procurorii, în toamna anului trecut, că o parte din banii ce au plecat din contul unei firme deținute de Elan Schwartzenberg au ajuns în conturile din Israel, conturi la care au acces frații Radu și Alexandru Mazăre. Așa au ajuns procurorii la Radu Mazăre, dar și la omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care a construit cartierul de locuințe sociale „Henri Coandă” din Constanța.

Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au fost reținuți marți seară pentru 24 de ore, iar în decursul acestei seri urmează ca judecătorii Înaltei Curți să decidă dacă cei doi rămân în arest preventiv pentru 30 de zilePotrivit unui comunicat DNA, ambii sunt cercetați penal pentru luare și respectiv dare de mită. Afaceristul israelian, reprezentant al firmei Shapir Structures, care făcea afaceri cu Primăria Constanța de șapte ani, i-ar fi dat mită lui Radu Mazăre 175.000 de euro pentru a câștiga licitația pentru construirea cartierului de locuințe sociale. Contractul era în valoare de circa 10 milioane de euro.

În această seară, Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Mazăre, a declarat că nu există interceptări cu privire la luarea, darea, primirea sau promisiunea de mită.

Nu există interceptări cu privire la luarea, darea, primirea, promisiunea din partea primarului față de celălalt inculpat. Nu există niciun fel de probă directă sau indirectă pe care, de altfel, președinta completului le-a cerut expres procurorului să le precizeze”, a susținut avocatul lui Radu Mazăre.

În plus, avocatul Dancu a menționat că „off shore-urile nu au nicio legătură” cu frații Radu și Alexandru Mazăre, acesta din urmă senator PSD.

Mediafax: Elan Schwartzenberg, intermediarul tranşelor de bani din dosarul lui Radu Mazăre

Elan Schwartzenberg s-ar fi ocupat de intermedierea primirii banilor de către Radu şi Alexandru Mazăre de la cetăţeanul de origine israeliană Avraham Morgenstern.

Potrivit sursei citate, Schwartzenberg ar fi primit de la firmele lui Morgenstern mai multe sume de bani, pe care să le dea unor „persoane capabile” să-i obţină acestuia din urmă câştigarea contractului pentru campusul de locuinţe sociale din Constanţa.

Acelelaşi surse susţin că, printr-o firmă controlată de Elan Schwartzenberg, ar fi fost furnizaţi 95.000 de euro într-un cont off-shore al lui Radu Mazăre şi 40.000 de euro în unul al lui Alexandru Mazăre. Cele două sume reprezintă o parte din banii daţi de Avraham Morgenstern pentru a-şi asigura câştigarea contractului.

Conform surselor citate, anchetatorii au depistat această cale de intermediere a sumelor date fraţilor Mazăre, reuşind să obţină documentele încasării banilor de către firmele off-shore.

Pe de altă parte, susţin aceleaşi surse, un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor anticorupţie de interceptare telefonică a fraţilor Mazăre. Anchetatorii DNA ar fi primit însă de la SRI, în acest dosar, note informative şi interceptări telefonice făcute în baza unui mandat de siguranţă naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri