Surse G4Media.ro: Președintele Iohannis intenționează să declanșeze referendumul pe justiție

Data actualizării: Data publicării:
iohannis ue - presidency

Președintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, anunță G4Media.ro, care citează „surse apropiate Cotroceniului”. 

klaus-iohannis-inquamphotos-octav-ganea (1)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională. Curtea Constituțională a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, declarând astfel neconstituțională o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție în ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum. 

Citiți și: Aviz pozitiv în Parlament pentru referendumul propus de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale, în luna ianuarie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Una dintre măsurile prevăzute de legea adoptată la finalul anului trecut interzicea organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

La sfârșitul anului trecut, când se vorbea despre o ordonanță pentru amnistie și grațiere, președintele a fost întrebat de jurnaliști dacă mai ia în calcul referendumul privind justiţia. Klaus Iohannis a răspuns atunci: „Cu siguranţă despre acel referendum o să mai vorbim”.

Citiți și:  Iohannis, despre legile justiției: Voi fi foarte activ şi voi face uz de toate atribuţiile

Alianţa USR - PLUS îi cere lui Iohannis să declanșeze referendumul pe Justiţie

Barna, mesaj pentru Iohannis: Referendumul pentru Justiție, „necesar și obligatoriu”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri