Surse: Guvernul mută Loteria de la Ministerul de Finanțe

Data publicării:
loteria romana sediu - loto punct ro

FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 18.30. Premierul Victor Ponta a evitat să confirme modificarea.

Reporter: Înţelegem că Loteria ar urma să treacă de la Ministerul de Finanţe la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc?

Victor Ponta: Sunt nişte modificări legislative pe care le discută Ministerul de Finanțe ca să întărim partea de control legislativ.



ACTUALIZARE 17.04. Chiar în ziua în care procurorii anti-corupție descind la Ministerul de Finanţe pentru a investiga activitatea Loteriei, Guvernul aprobă transferul companiei fără să facă şi un anunţ public în acest sens, spun surse Digi24. Loteria Română va trece în subordinea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Actul normativ a fost pregătit de câteva zile, dar nu a fost anunțat public pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, ci ar fi intrat pe lista suplimentară și ar fi fost apobată, spun sursele.

Prin această schimbare, președintele oficiului va avea rang de ministru. Membrii Consiliului de Administrație vor fi numiți cu acordul premierului, iar bugetul instituției va fi unul separat.


ACTUALIZARE 13.15. „DNA nu face percheziții la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), ci a solicitat unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la C.N. Loteria Română. Solicitarea a fost făcută în data de 28 septembrie a.c., prin intermediul unei adrese scrise.

Precizăm că solicitarea de documente de către DNA este o practică obișnuită și subliniem că Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția DNA toate documentele solicitate”, a precizat Ministerul de Finanţe.


Acţiunea procurorilor DNA vizează ridicarea unor acte întocmite de Corpul de control al Ministerului de Finanţe referitoare la un control al acestei structuri conduse de ministrul Teodorovici.

Corpul de Control ar fi refuzat să transmită la DNA rezultatele investigaţiei făcute în privinţa Loteriei Române.

Nu sunt date privind motivul exact pentru care Corpul de Control a făcut acele verificări la Loterie. În ultimele luni, Corpul de Control al ministerului a investigat mai multe înţelegeri încheiate în ultimii ani de Loteria Română cu mai multe societăţi comerciale, fiind indicii cu privire la o posibilă încălcare a legii.

La nivelul DNA este derulată o anchetă de un an care se referă la modul în care Loteria a încheiat un contract de asigurare a pazei unor sedii ale instituţiei. 

Guvernul vrea să mute Loteria la Oficiul pentru jocuri de noroc.

Fost consilier al preşedintelui Loteriei: Neregulile s-au făcut cu ştiinţa miniştrilor de finanţe

Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei Române, a declarat la Digi24 că toate neregulile de la Loteria Română s-au făcut cu ştiinţa miniştrilor de finanţe din ultimii ani. Ei sunt cei care ar trebui să răspundă în faţa legii, mai spune acesta.

Au fost nişte contracte prelungite abuziv şi ilegal făcute în perioada Ioanei Petrescu şi chiar după aia, Corpul de control fiind al lor, era totul în family, era o protejare totală, se făceau controale la mişto de către Corpul de Control, doar ca să protejeze Ministerul de Finanţe.

Eu consider că principalul vinovat sau vinovaţii sunt cei în poziţii de finanţe. Ei numeau şi CA şi AGA, un director al Loteriei nu avea nicio putere fără acordul CA sau AGA. Mă aştept să răspundă nume grele care au fost în funcţii de miniştri în ultimii 3-4 ani de zile”, a declarat Sorin Constantinescu.

Loteria, pagubă de 61 de milioane de euro

Contractul care a dus la descinderile de la Ministerul de Finanţe ar fi produs Loterieie Romane pierderi de 61 de milioane de euro anul trecut.

Conducerea ar fi făcut o afacere cu o firmă care i-a livrat 10.000 de aparate pentru jocuri de noroc. Câştigul urma să fie împărţit, dar Loteria nu şi-a dus promisiunile la capăt şi a primit doar o cincime din contractul iniţial. Înţelegerea este anchetată de procurorii anticorupţie şi de Corpul de Control al Ministerului de Finanţe.

Digi24 A SCRIS DESPRE ACEASTĂ AFACERE PĂGUBOASĂ AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri