Sute de mame din judeţul Cluj, suspectate că au obţinut prin fraudă indemnizaţii pentru copii cu dizabilităţi

Data publicării:
copil-1

Peste 700 de mame din judeţul Cluj sunt suspectate de fraudă după ce au declarat că ar avea copii cu dizabilităţi pentru a sta un an în plus acasă, timp în care continuă să primească indemnizaţia pentru creşterea copilului. Declaraţia îi aparţine directorului Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Cluj, care a sesizat deja Ministerul Muncii şi comisia care a eliberat certificatele de handicap.

Angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Cluj au devenit suspicioşi după ce mamele nu au mai cerut certificate de handicap după expirarea perioadei în care au primit bani de la stat. Majoritatea copiilor au fost declaraţi cu anomalii ale membrelor sau astm.

Legea prevede ca indemnizaţia de creştere a copilului, acordată în primele 24 de luni de la naştere, să fie prelungită cu un an dacă acesta are probleme de sănătate.

Indemnizaţia de creştere a copilului este de 85% din veniturile obţinute de părinte în ultimele 12 luni anterioare naşterii.

Mamele chestionate arată că recurg la astfel de tehnici pentru simplul fapt că nu au cu cine să îşi lase copiii, fără ca aceştia să fie bolnavi.

Probleme sunt şi în Târgovişte, unde 100 de mame trebuie să dea înapoi statului indemnizaţia după ce au fost prinse că desfăşoară activităţi din care obţin venit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri