T. Toader: Kovesi a avut "comportament excesiv de autoritar" la ancheta pe OUG 13

Data actualizării: Data publicării:
colaj toader kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a avut un "comportament excesiv de autoritar" atunci când a supravegheat "personal" ancheta în legătură cu OUG 13/2017.

Toader a afirmat că în momentul în care DNA a declanşat o anchetă cu privire la OUG 13, şi-ar fi arogat competenţa într-un domeniu care excedează cadrul legal.

"Ministerul Public, prin DNA, şi-a arogat competenţa de a efectua o anchetă penală într-un domeniu care excedează cadrului legal, ce poate conduce la un blocaj instituţional din perspectiva dispoziţiilor constituţionale, dispoziţii ce consacră separaţia şi echilibrul puterilor în stat. Mai spunea atunci Curtea că acţiunea Ministerului Public creează o presiune asupra membrilor Guvernului, care afectează buna funcţionare a acestei autorităţi, sub aspectul actului legiferării, având drept consecinţă descurajarea, intimidarea legiuitorului delegat, de a-şi exercita atribuţiile constituţionale", a declarat Tudorel Toader în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Ministerul Justiţiei, citând o decizie a Curţii Constituţionale.

El a adăugat că prin acţiunile efectuate în cadrul anchetei s-ar fi creat premisele unui blocaj în activitatea de legiferare.

"Declanşarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, prin ridicarea de acte, audierea unei mare număr de funcţionari publici, secretari de stat şi miniştri a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică chiar pe durata derulării unor proceduri de legiferare, creându-se premisele unui blocaj în activitatea de legiferare. Astfel, sub imperiul unei temeri declanşate de activitatea de cercetare penală şi de formulare a unor viitoare acuzaţii care pot determina incidenţa răspunderii penale, Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor. Mai spunea atunci, prin conduita sa, Ministerul Public, DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o posedă: controlul modului de adoptare a unui act normativ sub aspectul legalităţii şi oportunităţii sale, ceea ce a afectat buna funcţionare a unei autorităţi", a spus Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri