T. Toader, la moţiune: Îmi cereţi desfiinţarea Secţiei speciale. Dacă aveți o majoritate, finalizați și votați

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader inquam octav ganea 20190219170334_OGN_4866-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus la dezbaterea moțiunii simple prin care Opoziția i-a cerut demisia, că deși i se cere să sprijine desființarea Secției de anchetare a magistraților, el nu este parlamentar și a îndemnat Opoziția să ducă la capăt, dacă are, inițiative în acest sens.

tudorel toader inquam octav ganea 20190219170334_OGN_4866-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

„Cu privire la Secția specială ați insistat. Luând în considerare poziția de opoziție o înțeleg, Problema e că mi-o spuneți mie, iar Secția a fost prin legile de modificare a legilor justiției. Înființarea a fost criticată la CCR și CCR - sunt convins că știți -, a spus că înființarea Secției nu numai că nu afectează independența magistraților, ba dimpotrivă, este o garanție a faptului că asupra judecătorilor nu se fac presiuni în forme diferite de natură să le încalce independența. Câtă vreme e opera legiuitorului de înființare a secției, constituționalitatea este validată de CCR, sigur îmi cereți mie să iau măsuri pentru desființarea respectivei Secții. Să nu uităm că OUG 60 a fost dată nu de înființare, ci de operaționalizare, pentru că nu se voia ca secția să funcționeze”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a menționat că, deși i se cere desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), el nu este parlamentar.

„Îmi cereți să sprijin inițiativa dvs de desființarea Secției speciale. Eu nu sunt parlamentar. Dacă aveți inițiativă, duceți-o la capăt. Dacă aveți o majoritate, finalizați și votați în spiritul autorității pe care o aveți, în spiritul caracterului de unică autoritate legiuitoare”, a mai spus Toader la dezbatere.

Moţiunea simplă intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”, este dezbătută în Camera Deputaţilor

Deputații dezbat moțiunea simplă prin care Opoziția cere demisia ministrului Justiției și care va fi votată în plenul de miercuri. Liberalii critică, în textul moțiunii, ultimele modificări din Justiție și înființarea Secției pentru anchetarea magistraților.

Cu o zi în urmă, ministrul Justiţiei şi-a publicat bilanţul la doi ani de mandat, un document de 85 de pagini, din care aproape 20 sunt anexe preponderent  referitoare la lucrările de investiţii din peninteniciare. Ministrul enumeră conferinţele cu privire la sistemul judiciar organizate, prezintă o statistică a actelor legislative iniţiate, devenite legi sau avizate ca ministru şi prezintă demersurile pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi si a lui Augustin Lazăr. Documentul este structurat pe şase secţiuni, prima fiind intitulată "O justiţie mai aproape de cetăţean".

Prima pagină din document este cea referitoare la profilul instituţional: "Misiunea Ministerului Justiţiei este de a contribui la buna funcţionare a sistemului judiciar şi la asigurarea condiţiilor înfăptuirii justiţiei ca serviciu public, apărarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti".

În textul moţiunii, USR şi PNL  îi cer ministrului Tudorel Toader să devoaleze motivul real al emiterii OUG de modificare a legilor justiţiei,  să emită un nou act normtiv prin care să înlăture toate aspectele neconstituţionale din OUG şi să sprijine demersurile de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, 

"Noi, semnatarii acestei moţiuni simple, în aşteptarea gestului de responsabilitate şi onoare, vă cerem ceea ce v-am cerut şi prin alte moţiuni simple, aşteptând manifestarea dumneavoastră de voinţă potrivită atât cu interesele sociale generale, cât şi cu interesele persoanei dumneavoastră, de aceea vă solicităm următoarele: l) Devoalaţi agenda ascunsă a acestei OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. II) Iniţiaţi procesul de adoptare a unei OUG modificatoare care să înlăture din acest ultim act normativ al guvernului referitor la Justiţie toate textele neconstituţionale, precum şi cele care fac în parte nefuncţionale Parchetul General, DIICOT şi DNA. III) Sprijiniţi iniţiativa noastră legislativă de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, demers legislativ în acord cu nevoile prezente ale Justiţiei româneşti şi obligaţiile noastre internaţionale, sprijinit de marea majoritate magistraţilor şi a celorlalţi specialişti în drept", arată semnatarii moţiunii.

Moţiunea este intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.

"Cu neruşinare şi cu o lipsă de responsabilitate flagrantă, dumneavoastră domnule ministru Toader aţi participat la adoptarea acestui act normativ care încalcă Constituţia României. Nu o să vă întrebăm care este situaţia extraordinară şi a cărei reglementare nu poate fi amânată, în mod obiectiv, domnule ministru. Însă vă întrebăm dacă vă mai aduceţi aminte de anii petrecuţi la Curtea Constituţională a României? Dar de deciziile Curţii privitoare la constituţionalitatea unor astfel de ordonanţe de urgenţă? Un ministru al justiţiei care susţine o ordonanţă de urgenţă care afectează modul de funcţionare, regimul unei instituţii fundamentale a statului, o instituţie de rang constituţional aşa cum este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul public, se descalifică cu siguranţă!", mai susţin PNL şi USR.

În opinia lor, Ordonanţa de Urgenţă adoptată marţi de Guvern este picătura care a făcut să se reverse paharul.

"întreaga dumneavoastră activitate, atitudinile publice asumate de către dumneavoastră, au fost în mod sistematic favorabile agendei retrograde a majorităţii PSD-ALDE. Pe de o parte, aţi fost foarte activ în a le sluji lui Dragnea &co folosind toate mijloacele aflate la dispoziţia ministrului justiţiei, pe de altă parte, aţi evitat orice critică, orice luare de poziţie, la care eraţi nu doar îndreptăţit ci şi obligat, faţă de iniţiativele parlamentare ale PSD-ALDE, chiar şi atunci când în mod vădit acestea erau în contradicţie cu scopurile legale pe care ministerul  de  Justiţie  trebuie  să  le  urmărească", îi reproşează lui tudorel Toader iniţiatorii moţiunii.

Ei îl consideră pe Tudorel Toader principalul vinovat pentru eşecul aplicării Legii recursului compensatoriu, respectiv pentru eliberarea din închisori a unor condamnaţi (peste 12.000) care au recidivat aproape imediat (peste 600). De asemenea, sunteţi responsabil că nu aţi anticipat corect efectele soluţiilor propuse. Eşec care se traduce, în mod nefericit, în omoruri, violuri, tâlhării, furturi cărora le-au căzut victime români!

"Nu uitaţi că aţi ignorat soluţia propusă de PNL pentru implementarea măsurilor alternative de executare a pedepselor, măsură aplicată cu succes în statele UE", îi transmit ministrului.

"Aţi acceptat şi sprijinit, pentru anul 2019, un proiect de buget al Ministerului justiţiei, al Ministerului Public, DIICOT şi DNA prin care nu se asigură suficiente fonduri pentru a acoperi resursele de natură materială, precum şi a cheltuielilor de personal pentru anul în curs. Aţi participat la subfinanţarea Justiţiei, aţi afectat astfel buna funcţionare a parchetelor şi instanţelor de judecată, prin urmare aţi acceptat sau chiar v-aţi dorit să  afectaţi calitatea actului de justiţie!", este un alt reproş la adresa lui Toader.

De asemenea, i se impută ministrului Justiţiei ratarea obiectivului politic major al României, intern şi internaţional, în ceea ce priveşte domeniul Justiţiei, ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare de către Comisia Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri