T. Toader, replică pentru procurorul general: Să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele!

Data actualizării: Data publicării:
180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că procurorul general plasează justiţia în afara puterilor statutului atunci când afirmă că magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei, făcând referire la protestul de duminică al acestora.

180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

"Să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele! Procurorul general ne transmite faptul că "justiţia este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor în stat"! Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora!", a scris Toader, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a explicat că în ipoteza în care una dintre cele trei puteri îşi încalcă limitele constituţionale, echilibrul se restabileşte de către CCR, prin soluţionarea conflictelor juridice de natură constituţională, iar în condiţiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, "este lesne de înţeles că nu îşi poate judeca propria cauza".

Tudorel Toader a făcut această postare după ce procurorul general Augustin Lazăr a scris duminică, tot pe Facebook, că magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremaţiei dreptului.

"Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare", a scris procurorul general. Potrivit lui Lazăr, independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este "un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală", ci reprezintă "o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni".

Aproximativ 300 de magistraţi au protestat, duminică, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, afişând pancarte cu "CSM nu are rol decorativ", "Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri