T. Toader: Trebuie văzut dacă protocolul cu SRI a permis ingerinţe în drepturi

Data publicării:
tudorel toader conferinta
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că ”trebuie de văzut în ce măsură aplicarea protocolului a permis ingerinţe în drepturi şi libertăţi fundamentale” şi susţine că trebuie să continue procesul de desecretizare şi a altor protocoale similare.

tudorel toader conferinta
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei a postat, vineri seară, un mesaj pe Facebook intitulat ”Despre protocoale şi posibile consecinţe!” în care reaminteşte faptul că, în 16 martie 2018, în mod public, anunţa că va solicita Ministerului public desecretizarea protocolului încheiat cu SRI! 

”În data de 19 martie 2018, în mod oficial, am solicitat Ministerului public demararea procedurilor necesare pentru desecretizarea respectivului protocol. Pe data de 20 martie 2018, la Ministerul justiţiei, am primit protocolul dintre Ministerul public şi SRI. Astăzi, apreciem continuarea procesului de desecretizare şi a altor protocoale similare. Trebuie de văzut în ce măsură aplicarea protocolului a permis ingerinţe în drepturi şi libertăţi fundamentale”, scrie Toader, pe Facebook. 

Acesta afirmă că ”trebuie văzut dacă şi în ce măsură, prin încheierea protocolului, semnatarii acestuia au adăugat legii, substituindu-se legiuitorului!”. 

În 16 martie, premierul Viorică Dăncilă a solicitat desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, "având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat”. 

În aceeaşi zi, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat şi el că va cere Ministerului Public - DNA desecretizarea protocoalelor cu Serviciul Român de Informaţii, dacă solicitarea formulată în acest sens de către premierul Viorica Dăncilă nu se referă explicit şi la protocolul SRI cu Ministerul Public.

În 20 maertie, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate dintre SRI şi instituţiile judiciare Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, spre informare şi anunţa că analizează aspectele legale cu privire la procedura de declasificare a acestora.

În 30 martie, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009.

Documentul are semnăturile adjunctului SRI Florian Coldea şi prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, fiind aprobat de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general şi de George Maior, director al SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri