Tarcea a recuzat patru judecătoare din CSM, între care şi şefa Consiliului. Ce motive a invocat șefa ICCJ

Data actualizării: Data publicării:
lia-savonea-inquam-ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a recuzat, miercuri, patru judecătoare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe motiv de „ostilitate” şi „antepronunţare” în ceea ce priveşte acţiunea disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară la adresa ei.

lia-savonea-inquam-ganea
Lia Savonea, șefa CSM. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Cristina Tarcea s-a prezentat la CSM, unde Secţia pentru judecători în materie disciplinară urma să discute acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară.

La plecare, ea a declarat că a făcut o cerere de recuzare pe numele judecătoarelor Lia Savonea, şefa CSM, Evelina Oprina, Nicoleta Ţînţ şi Gabriela Baltag.

Întrebată de jurnalişti despre motivele recuzării, Tarcea a explicat că judecătoarele respective ar fi avut o atitudine „ostilă” faţă de ea în legătură cu modalitatea de alcătuire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Pentru motive de ostilitate manifestă în ceea ce priveşte preşedintele Înaltei Curţi, pentru motive de susţinere necondiţionată a conducerii Inspecţiei Judiciare, atitudinea dumnealor determinând şi numirea de către Executiv a conducerii Inspecţiei Judiciare, lucru de neacceptat într-un stat de drept, şi pentru motive de antepronunţare. Acestea s-au antepronunţat cu ocazia diferitelor şedinţe pe care le-am avut în vederea organizării completurilor de cinci judecători pentru anul 2018 şi 2019, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale”, a arătat magistratul.

Citiți și:

Tarcea a precizat că următorul termen în cazul acţiunii disciplinare la adresa sa este în 27 martie.

Pe 19 decembrie, Inspecţia judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri