TARDIV. Ministerul Justiţiei propune modificarea articolului privitor la interceptări

Data publicării:
cazanciuc - 5664636-Mediafax Foto-Andreea Alexandru-1

FOTO: just.ro

Noile coduri reprezintă o schimbare din temelii a legislaţiei penale, o schimbare ce presupune noi instituţii de drept penal, o nouă filosofie a pedepselor pentru încălcarea legii şi grijă mai mare pentru recuperarea prejudiciilor. Toate acestea au creat controverse și nemulțumiri în spaţiul public și un schimb dur de replici între președinte și premier.

Articolul legat de interceptări a fost contestat de DNA, DIICOT și ÎCCJ, dar Ministerul Justiției și Parchetul General au spus că poate fi interpretat și folosit în interesul procurorilor.

Unii procurori consideră cu nu vor mai putea dispune interceptări telefonice decât după ce îl anunţă pe suspect că este anchetat. Alţii consideră că persoanele suspectate de săvârşirea unei fapte penale pot fi interceptate cât timp s-a început urmărirea penală în ceea ce priveşte fapta săvârşită.

Premierul Victor Ponta spunea, de altfel, că a discutat cu ministrul Justiției și că articolul privitor la interceptări nu va fi modificat.

Soluția găsită de Ministerul Justiției - și sugerată de magistrați - este introducerea unui articol prin care interceptările pot fi dispuse și în  cazul în care urmărirea penală este începută in rem, adică este cercetată fapta în sine, fără a fi începută urmărirea penală împotriva unei anumite persoane. Procurorul este obligat să anunțe un suspect că este vizat de anchetă numai când începe împotriva lui urmărirea penală, adică o urmărie penală in persona.

Astfel, proiectul de ordonanță de urgență publicat pe site-ul MInisterului Justiției spune:

„La articolul 138, după alineatul (13) se introduce un alineat nou, alin.(14), cu următorul cuprins:

'(14) Metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun şi în cazul în care urmărirea penală este începută potrivit art. 305 alin.(1)'.”

Prin această modificare, practic, interceptările pot fi dispuse în momentul în care procurorul cercetează fapta unei persoane și abia când declanșează urmărirea penală împotriva persoanei respective este obligat să o anunțe.

Proiectul de ordonanță de urgență va fi prezentat în ședința de guvern de miercuri, dar interesant este și ce se întâmplă până miercuri, pentru că noile coduri au intrat deja în vigoare și, prin urmare, orice dosar nou, orice supraveghere nouă dispusă în aceste zile ar trebui făcute în noile condițiile prevăzute de noile coduri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri