Tensiunile dintre PSD și ALDE ies la suprafață, după acuzațiile lui Iordache la adresa lui Toader

Data actualizării: Data publicării:
florin iordache inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ALDE ia poziție după ce deputatul PSD Florin Iordache l-a criticat aspru, miercuri seara, pe ministrul justiției Tudorel Toader, acuzându-l că nu s-a implicat suficient în modificarea Legilor Justiției și a Codurilor penale și nu și-a asumat legislația de la bun început.

florin iordache inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiţi şi: Ce înseamnă pentru Dragnea lovitura dată prin Toader lui Lazăr

Vicepreședintele ALDE, deputatul Andrei Gerea, i-a luat apărarea lui Tudorel Toader și a transmis, printr-un comunicat, că „ministerul de Justiție a trimis Parlamentului propunerile de modificare a Codurilor Penale, însă Parlamentul a decis modul în care sunt modificate”.

Mai mult, afirmă vicepreședintele ALDE, nu propunerile ministerului au fost respinse ca neconstituționale de către CCR.

„Am ascultat seara trecută declarațiile pe care colegul deputat Florin Iordache le-a făcut în cadrul unui interviu acordat la un post de televiziune și consider că sunt necesare o serie de precizări. Deputatul Florin Iordache a spus, referitor la legile justiției și la modificările aduse Codurilor Penale, că „domnul Toader a făcut şi lucruri mai puţin bune, cum ar fi spre exemplu legislaţia care cred eu că trebuia asumată întâi de minister şi apoi – nu, de Parlament. Dacă ne uităm la cea mai importantă legislaţie din ultima perioadă, cea care vizează legile justiţiei, cele trei, sau codurile, cred că aici Ministerul Justiţiei trebuia să fie mai proactiv”.

Din punctul meu de vedere și al colegilor din ALDE, această abordare este greșită, deoarece rolul Parlamentului este tocmai acela de a dezbate și adopta legile care guvernează România. Așadar, forumul democratic suprem trebuie să fie locul de dezbatere a legilor. Țin totuși să amintesc faptul că Ministerul de Justiție a trimis Parlamentului propunerile de modificare a Codurilor Penale, însă Parlamentul a fost cel care a decis modul în care sunt modificate. De asemenea cred că e corect să spunem că propunerile ministerului nu au fost declarate neconstituționale.

În același timp, tocmai dezbaterea și adoptarea legilor în Parlament a fost și unul dintre argumentele care au cântărit în dialogul cu oficialii europeni. Faptul că nu s-a mers pe varianta adoptării acestor modificări prin ordonanță de urgență, pe repede înainte, ci în urma unei dezbateri amănunțite în Parlament, a contat foarte mult în punctul de vedere susținut de România în fața instituțiilor europene”, transmite vicepreședintele ALDE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri