Teodor Atanasiu, audiat în Dosarul Turceni-Rovinari

Data publicării:
teodor atanasiu digi

Teodor Atanasiu a fost citat la DNA FOTO: Digi24 HD

Procurorii au suspiciuni privind o serie de contracte ale companiilor energetice Turceni și Rovinari derulate prin cabinetul de avocatură a lui Dan Şova. În 2007, Complexul Energetic Turceni şi cel de la Rovinari au trecut de la Ministerul Economiei în subordinea AVAS. Instituţia era condusă atunci de Theodor Atanasiu.

Acesta a fost şi motivul pentru care fostul ministru al Apărării a fost chemat la audieri de procurorii de la DNA. Întrebările au vizat şi Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor.

UPDATE 13:20 Teodor Atanasiu a stat la sediul DNA în jur de o oră și jumătate. El a declarat la ieșire că a fost audiat ca martor, în calitate de fost președinte AVAS, într-un dosar legat de termocentrala Turceni-Rovinari. Mai exact, este un dosar legat de fosta societate de închidere a minelor, care, potrivit unei legi din 2005, trebuia să fie acționar la Turceni-Rovinari, însă acest lucru nu a mai fost pus în practică până în 2007. Între timp, complexele enegetice au intrat în insolvență, iar lichidatorul a cerut sumele datorate. Complexele energetice au vrut să o facă acționar pe societatea creată pentru închiderea minelor, dar în cele din urmă i-a plătit sumele lichidatorului. Acum, DNA îi cercetează pe directorii generali de la cele două complexe ca să afle de ce au efectuat respectivele plăți.

„Este un caz foarte elocvent cum statul se complică să-și mute singur banii dintr-un buzunar în altul, din ce-am înțeles eu”, a comentat Teodor Atanasiu. Liberalul susține că a fost întrebat despre cum se luau deciziile la AVAS, cum se numeau membrii în CA etc.

Este un dosar în care fostul ministru Dan Şova este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru încheierea unor contracte păguboase. „Se poate (ca AVAS - n.r.) să fi avut contracte și cu firmele de avocatură ale lui Șova”, a recunoscut Atanasiu la insistențele jurnaliștilor. El a adăugat, însă, că în privința complexurilor Turceni-Rovinari contractele nu au fost încheiate cu AVAS, ci direct cu societățile.

În luna august, senatorul Dan Şova explica, după ce a fost pus sub acuzare, că serviciile cabinetului său au adus beneficii.  

Și Deputatul Daniel Florea a fost chemat să dea o declaraţie în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu colegul său de Parlament, Dan Şova. Anchetatorii au dorit să afle de la el informaţii din perioada în care era vicepreşedinte al AVAS.

„Am fost chemat în calitate de martor. Am dat o declaraţie. Din păcate mai multe nu pot să vă spun”, a declarat Daniel Florea.

______________________________

Nu este pentru prima dată când Teodor Atanasiu vine la DNA. El a mai fost citat ca martor într-un caz de corupţie care vizează activitatea Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, unde acesta a fost preşedinte între 2006 și 2008.

De asemenea, în 2008 a fost citat la DNA Alba, pentru a da explicații în legătură cu niște contracte încheiate în 2004, când Teodor Atanasiu era președinte al Consiliului Județean.

Teodor Atanasiu a fost pus sub învinuire și în dosarul fraudelor de la referendumul din 2012, dar ulterior instanța a decis scoaterea sa de sub urmărire penală.

Teodor Atanasiu este din 2012 senator, reprezentând cel mai mare colegiu din judeţul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir - Zlatna şi Munţii Apuseni. Atanasiu a fost anterior deputat, iar în perioada 2004 - 2008, membru în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, fiind ministru al Apărării şi ulterior preşedinte al AVAS, din 2006 până în 2008.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri