Timmermans: „Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere”

Data actualizării: Data publicării:
20190311174535_OGN_6889-01 Frans Timmermans Honoris Causa Inquam Photos Octav Ganea

Prim-vicepreşedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit despre statul de drept la ceremonia în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

Îmi aduc aminte de o declarație, după 60 de ani de la tragedia războaielor: „Am construit o Europă unită, cu valori puternice, pace colectivă, libertate, democrație, drepturile omului și stat de drept”. De ce este inclus statul de drept în acest citat? Conceptul de stat de drept, așa cum a apărut el după cel de-al doilea război mondial, se bazează foarte mult pe experiența pe care oamenii o aveau atunci. Oamenii care au asistat la atrocitățile împotriva umanității pentru că acestea păreau legale. Acele legi fuseseră votate în mod democratic.

Așadar, dacă o democrație decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război acestea nu vor mai fi posibile”, a spus Timmermans.

Ceea cea am văzut în ultimii ani este că, din păcate, vedem că, spre exemplu, Comisia Europeană, Consiliul Europei, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare și uneori această sporire a ingerințelor este apărată cu argumentul că „noi am câștigat alegerile”. Și când sunt criticate atacurile împotriva mass media, cei care se lansează în aceste atacuri spun că ei dețin majoritatea: „trebuie să fim ascultați pentru că noi deținem controlul”.

Este un concept fundamental pentru funcționarea societăților noastre. O democrație poate fi judecată prin prisma protejării minorităților, mai degrabă decât prin a urmări deciziile majorității. Pentru că majoritatea de astăzi ar putea deveni minoritatea de mâine și invers”, a continuat prim-vicepreședintele CE.

Când statul de drept este încălcat, vedem că instituțiile sunt puse sub un anumit control. Dacă am pierdut alegerile, iar presa era împotriva mea, mediul de afaceri era împotriva mea. Și atunci ce fac, data viitoare când plănuiesc să candidez? Mă asigur că toate aceste părți, instituții, nu vor mai fi împotriva mea, ci mă vor susține.

În opinia mea, această gândire este cel mai periculos element din societatea actuală. De fiecare dată când vedeți aceste tentative, să știți că se întâmplă și alte lucruri. Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după deea că câștigătorul ia totul, veți vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International”, a mai spus Timmermans.

Acest lucru se traduce printr-o corupție crescută. Când statul de drept e călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri