Tăriceanu, contrazis de Comisia Europeană pe tema MCV: România nu a făcut încă suficiente progrese

Data actualizării: Data publicării:
171222_ciuhodaru dragnea tariceanu BUGET_COLINDATORI_PARLAMENT_01_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Călin Popescu Tăriceanu primește un răspuns tăios din partea Comisie Europene după întâlnirea de joi cu prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, de la Bruxelles. Româia nu și-a îndeplinit obiectivele stabilite la începutul Mecanismului de Cooperare și Verificare, spun oficialii europeni, după ce Călin Popescu Tăriceanu a încercat să îi convingă că mecanismul începe să devină ineficient.

Reacția vine după vizita președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Bruxelles. Acesta arăta, într-un comunicat de presă, că MCV ar trebui ridicat.

România s-a înscris într-un maraton şi de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile şi a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări şi acum avem 12. Prin urmare, am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară. Pe de o parte, cred că Mecanismul riscă să devină ineficient, iar, pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi să fie ridicat", a precizat şeful Senatului, parafrazând metafora alergătorului de maraton care mai are doar 100 m până la linia de final, menţionată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene cu ocazia vizitei sale la Bucureşti pe 1 martie.

Drept răspuns, Frans Timmermans i-a reamintit lui Călin Popescu Tăriceanu că MCV se bazează pe 4 obiective stabilite chiar de la începutul mecanismului de cooperare şi verificare. Acestea nu s-au schimbat, şi nici nu au fost îndeplinite. Comisia Europeană a transmis în ianuarie 2017 12 recomandări pentru a ajuta România să îndepinească obiectivele şi să poată ajunge la finalul monitorizării prin MCV. Din păcate, nu s-au înregistrat progrese suficiente în acest sens, iar unele capitole închise acum sunt redeschise.

Prim vicepreşedintele Comisiei i-a reamintit preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu că este crucial pentru România să-şi intensifice eforturile şi să evite paşii înapoi în privinţa chestiunilor rezolvate deja, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri