Sari la conținut

Toader anunţă un "prag rezonabil" la abuzul în serviciu

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, miercuri, că va propune o variantă pentru redefinirea abuzului în serviciu în urma celor patru dezbateri publice care au avut loc pe această temă şi că a explicat Comisiei Europene intenţiile guvernului în ceea ce priveşte ridicarea Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV), transmite News.ro.

2017_06_28_GC_dezbatere min justitiei-6198-inquam-george calin - tudorel toader

Foto: INQUAM_George Calin

„Cert este că am avut o întâlnire cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, cu domnul Timmermans, am vorbit pe îndelete despre măsurile pe care le-am luat în vederea îndeplinirii recomandărilor din MCV.  Am vorbit despre legile justiţiei, despre posibile modificări la proiectul de lege privind graţierea, care a trecut de Senat şi din toamnă se află la Camera Deputaţilor, am vorbit despre necesitatea modificării Codului Penal în acord cu deciziile CCR, inclusiv despre posibile modificări la abuzul în serviciu, la neglijenţa în serviciu. Am plecat de acolo cu convingerea unei comunicări corecte, oneste şi a unei acceptări a soluţiilor pe care le-am avansat.(...) Vom decide una din variantele pe care le vom considera, în sensul acelui prag rezonabil despre care v-am vorbit”, a declarat, marţi, Tudorel Toader, potrivit News.ro.

În 3 iulie, reprezentanţii sistemului judiciar, ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi ai mediului academic şi profesiilor juridice liberale prezenţi la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei privind modificarea dispoziţiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu au susţinut că este necesară impunerea unui prag valoric privind această infracţiune pentru a aduce o predictibilitate legii, însă trebuie pus un prag redus pentru a nu încuraja încălcarea legii. Ei au mai spus că trebuie stabilită şi gravitatea faptei, dar şi că noua reglementare trebuie să precizeze că pragul a fost atins inclusiv prin cumul de infracţiuni.

Citeşte şi: Prag pentru abuzul în serviciu. Toader: Nu va fi cel aşteptat de toată lumea