Toader: Ar trebui să deblocăm cadrul legal pentru a putea fi valorificat potenţialul artistic al unora dintre deţinuţi

Data publicării:
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST_tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că ar trebui deblocat cadrul legal astfel încât să fie făcută posibilă valorificarea abilităţilor artistice ale unora dintre deţinuţi, precizând că într-o vizită la penitenciarul Jilava a întâlnit oameni cu „simţ artistic deosebit”.

Sunt între ei(deţinuţi, n.r.) care au abilităţi artistice. Am fost la Penitenciarul Jilava şi am văzut oameni cu simţ artistic deosebit care creează, dar nu îl pot valorifica”, a declarat ministrul Justiţiei la finalul întâlnirii cu sindicatele lucrătorilor din penitenciare.

Ministrul a explicat că deţinuţii nu au posibilitatea de a vinde produsele pe care ei le creează, dând exemplu cazul magazinului virtual din Georgia, unde persoanele lipsite de libertate pot câştiga bani din vânzarea produselor pe care le fac.

Ideea nu este numai a banilor, ci componenta aceasta de reintegrare socială. Ar trebui să deblocăm cadrul legal pentru a fi valorificat acest potenţial”, a subliniat ministrul.

De asemenea, Toader a mai spus că o problemă importantă o reprezintă şi faptul că nu sunt suficiente resurse pentru a duce deţinuţii în locurile unde ar urma să facă lucrători exterioare pentru care penitenciarele primesc solicitări.

Se pune problema faptului că multe penitenciare primesc solicitări de a efectua lucrări exterioare cu contract, dar sunt dificultăţi in conducerea deţinuţilor până acolo, mijloace se transport şi funcţionari cu statut special care să îi supravegheze. Dânşii au posibilitatea de a realiza un câştig, în timp ce beneficiarul lucrării îşi poate realiza lucrarea. Am convenit cu privire la valorificarea a ceea ce ei creează, la extinderea posibilităţii de a presta servicii în afara mediului penitenciar”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri