Sari la conținut

Toader: Concluzia mea privind revocarea șefei DNA nu va fi exclusiv pe baza raportului IJ

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, dă de înțeles că va trece peste raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA, în urma căruia a reieșit concluzia că nu se impune revocarea Codruței Kovesi.

COMBO_INQUAM_TOADER_KOVESI_INSPECTIA_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Avem un raport al Inspecției Judiciare, un raport care știm că a divizat până și inspectorii. Am spus și repet: sunt nedumerit pentru componența comisiei din șase, de regulă comsiile sunt cu număr impar, ca să poți să dai o majoritate, nu ca în cazul acesta, 3-3. Având 3 pro și 3 contra, rolul ministrului justiției este ușurat, rolul ministrului este de a înclina balanța, sigur, în opțiunea mea ca ministru al justiției, pentru că lanțul decizional cuprinde mai mulți factori”, a declarat astăzi Tudorel Toader.

„Votul majoritar al secției este cel pe care-l știți din comunicatul secției de procurori. Faptul că poziția mea pe care o voi coomunica va fi luată pe baza analizei coroborate a tuturor stărilor, circumstanțelor, împrejurărilor. Raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia raportului eu o voi formula, indiferent ceea ce pe lanțul decizional se va petrece”, a mai spus ministrul justiției.

Tudorel Toader a răspuns întrebărilor și cu privire la acuzația adusă de fostul premier Victor Ponta, potrivit căreia Liviu Dragnea a participat, în decembrie 2013, alături de Laura Codruța Kovesi, la o tăiere de porc în curtea vilei T14 a SRI.

„Eu cred că e necesar să vedem dacă e real sau nu. După aceea putem spune care ar putea fi implicațiile. Nu îmi cereți concluzii înainte de analiza faptică”, a mai spus el.

Întrebat dacă l-ar putea convinge pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe Laira codruța Kovesi, ministrul a răspuns: „În primul rând, nu ministrul justiției ia decizia înlăturării. Legal, poate să formuleze propuneri”.

Tudorel Toader a refuzat, la insistențele jurnaliștilor, să spună dacă a luat o decizie în acest sens. „Așteptați și veți vedea. În niciun caz, într-o atare ipoteză, ministrul justiției nu se duce să convingă. Argumentele pro sau contra trebuie să convingă”, a a mai spus el.

„Spuneam și repet, în evaluarare voi lua în consideare toate aceste elemente”, a precizat Toader, făcând referire la acuzațiile aduse în spațiul de public de diverși oameni la adresa șefei DNA.

 

Pe aceeași temă