Toader este hotărât să ofere sume „rezonabile” de bani deținuților care au fost încarcerați în condiții precare

Data actualizării: Data publicării:
Tudorel Toader cu documente in mana
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că se lucrează la un act normativ privind acordarea de compensaţii financiare pentru deţinuţii care au fost încarceraţi în condiţii necorespunzătoare, de sumele alocate pentru fiecare zi de detenţie urmând a beneficia doar acei deţinuţi care s-au adresat CEDO în termenul legal, iar cuantumul acestor sume urmând a fi stabilit în funcţie de practica din alte ţări europene.

tudorel toader inquam octav ganea 20190219170334_OGN_4866-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

„Există o regulă generală care spune că orice act normativ care se adoptă trebuie să prevadă şi impactul financiar. Deci va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorepunzătoare, care este impactul finanicar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de către CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state care au avut problemă similară şi am vorbit despre Italia care a dat 8 euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu, repet, efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia”, a afirmat, joi, Tudorel Toader, la finalul prezentării bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la care a participat.

Ministrul Justiţiei a spus că, la acest moment, neavând date exacte, nu poate avansa o sumă care ar urma să fie acordată drept despăgubire deţinuţilor încarceraţi în condiţii necorespunzătoare. Acesta a precizat însă că zilele trecute a primite de la grefa CEDO o infogramă în care se specifică „posibile soluţii” şi că a solicitat elaborarea unui act normativ pe acest subiect.

„Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl voi definitiva şi voi merge personal la Grefa CEDO să facem o discuţie prealabilă ca să fim pe linia corectă”, a spus ministrul.

Întrebat dacă doar acei deţinuţi care s-au adresat deja CEDO vor primi despăgubiri, Tudorel Toader a răspuns că „nu poţi să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, nu a solicitat despăgubirea”. 

„Dacă unii au stat deţinuţi în condiţii necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care te poţi plânge la CEDO şi nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubeşti. Deci te referi numai la cei care au acţiune pe rolul CEDO”, a explicat Toader.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...