Toader: Abrogăm articolul din OUG 7 prin care judecătorii puteau fi numiţi şefi de parchete

Data actualizării: Data publicării:
181015_TUDOREL TOADER_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, după discuţiile de la Guvern cu reprezentanţii unor asociaţii de magistraţi, că va fi abrogat articolul 54 din OUG 7/2019 prin care judecătorii puteau fi numiţi şefi de mari parchete şi revine şi avizul la Secţia de procurori a CSM.

Citește și Horodniceanu, fost şef al DIICOT: Soluţiile propuse privind OUG 7 nu sunt suficiente

Ministrul justiției a anunțat că s-au găsit două soluții în urma discuțiilor:

„1. Instituirea unui mecanism de dialog astfel încât CSM, cel care dă avize consultative în probleme de modificare a legilor justiției, vom încheia un memorandum astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de Guvern, dincolo de transparența decizională, să ajungă să fie transmis la CSM cu cel puțin 5 zile înainte.

2. Există în sistem o problemă a specialiștilor în informatică, IT-iștii, pentru unii s-a redus nivelul de salarizare și sunt nemulțumiți. Vom face o uniformizare”

Tudorel Toader a precizat că noua ordonanţă va fi trimisă vineri la CSM, iar săptămâna viitoare va fi adoptată. În rest, ministrul Justiţiei a spus că au fost clarificate celelalte prevederi ale OUG 7.

La discuţia de la Palatul Victoria au participat Viorica Dăncilă, Tudorel Toader, preşedinta CSM, reprezentanţii UNJR, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

„Toţi participanţii am apreciat dialogul deschis, pe bază de argumente, pe bază de contraargumente. (...) Cred că am găsit cele mai bune soluţii”, a susţinut Tudorel Toader, într-o declaraţie la Palatul Victoria.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri