Toader sesizează Inspecția Judiciară în cazul lui Lazăr. Reacția procurorului general

Data actualizării: Data publicării:
toader lazar colaj

Procurorul general îi răspunde ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în disputa privind dosarul alegerilor din 2009. Augustin Lazăr arată că Parchetul nu are bază legală pentru a trimite în Parlament o copie a documentelor care au stat la baza unei anchete penale. Aceasta, în condițiile în care ministrul Justiției a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu furnizarea de documente despre ancheta privind alegerile prezidențiale din 2009.

COMBO_augustin lazar, tudorel toader, kovesi_inq
Foto: Inquam Photos

Ministerul Justiției a precizat că refuzul procurorului general de a pune la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2009 „nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituții”.

Miercuri, Ministerul Justiției a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la refuzul domnului Augustin Lazăr, procurorul general al României, de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, înregistrat pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și declarațiile persoanelor audiate, necesare aflării adevărului în cauza ce formează obiectul activității Comisiei speciale de anchetă pentru efectuarea unor verificări prealabile în legătură cu răspunderea disciplinară”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Miercuri dimineață, Tudorel Toader declara că nu este cazul ca Augustin Lazăr să întrebe CSM dacă poate să ofere aceste documente ale Ministerului Public comisiei parlamentare care investighează scrutinul.

„Am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu. Am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia sa să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente”, spunea Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției, înainte de întâlnirea cu Augustin Lazăr.

Pe de altă parte, „Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PICCJ și transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară.

Menționăm, totodată, faptul că hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros și etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul PÎCCJ și nicidecum o decizie arbitrară.

Cu referire la solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar”, se arată într-un comnicat al Ministerului Public.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri