Tokes insistă să nu-i fie retrasă Steaua României - a fost un tribunal 90% PSD

Data actualizării: Data publicării:
Tokes3

Eurodeputatul Laszlo Tokes a declarat vineri, la Cluj, că decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a respins cererea în dosarul în care Tokes i-a dat în judecată pe premierul şi pe preşedintele României după ce i-a fost retras Ordinul "Steaua României”, este "nelegală, anticonstituţională şi discriminatorie”. Tokes reclamă că membrii comisiei de onoare a Ordinului sunt "90% PSD”, iar cazul său a fost analizat de un "tribunal de partid”.

tokes 20laszlo 20resize 20mediafax 20foto 20raul 20stef-48265

 

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat joi, la Cluj, că va merge până la Strasbourg pentru a câştiga procesul pe care l-a intentat premierului şi preşedintelului, după ce în urma unui decret prezidenţial i-a fost retras Ordinul "Steaua României”, explicând că decizia nu este una legală, citat de news.ro.

"Standardele europene şi carta drepturilor fundamentale asigură şi garantează dreptul la libera expresie şi la exprimarea opiniei politice. Pur şi simplu nu înţeleg cum se poate produce un astfel de decret prezidenţial. Aşteptăm motivarea deciziei şi ne vom duce până la Strasbourg dacă este nevoie. Este o datorie pentru mine şi deoarece eu provin din Timişoara. După părerea mea, comisia de onoare a Ordinului constă 90% din membri PSD şi este de fapt un tribunal de partid. Tendinţa politică este evidentă. Aceasta este o decizie nelegală, anticonstituţională şi discrimanotorie la adresa unui personaj public maghiar”, a mai spus europarlamentarul.

Tokes a explicat că problema a devenit una legată de libertatea de expresie şi de exprimare a opiniilor politice, şi nu doar o problemă personală.

"Nu am altă posibilitate, deoarece nu este vorba numai de persoana mea. Fac abstracţie de la persoana mea. Este vorba de libertatea de expresie. Eu am făcut o declaraţie la Băile Tuşnad, la Universitatea de vară, o declaraţie care a fost prost tradusă şi, cu pretextul acestei declaraţii, comisia de onoare a Ordinului Naţional Steaua României, a propus retragerea distincţiei mele de către preşedintele ţării, iar el şi-a şi făcut datoria în urma propunerii”, a declarat Laszlo Tokes.

Laszlo Tokes a cerut Curţii de Apel Bucureşti, în 21 aprilie, anularea Decretului din 4 martie 2014, acuzându-l pe preşedintele Klaus Iohannis că a încălcat Constituţia prin semnarea decretului de retragere a distincţiei şi pe premierul Dacian Cioloş că a contrasemnat documentul.

Instanţa a pronunţat, marţi, decizia în acest caz, care poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu recurs, în 15 zile de la comunicarea acesteia.

"Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată în interesul pârâţilor de intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Avocatul Kincses Elod, care îl reprezintă pe Laszlo Tokes, declara pentru News.ro că în acţiunea depusă la instanţă au fost prezentate două argumente principale.

"În primul argument arătăm nulitatea Consiliului de Onoare, deoarece nu a permis exercitarea dreptului la apărare al lui Laszlo Tokes, respectiv nu s-a admis ca subsemnatul să reprezint, să asist, în pofida faptului că Uniunea Naţională a Barourilor din România s-a pronunţat, în sensul că avem acest drept. Al doilea motiv de nulitate este faptul că două denunţătoare, Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea, au participat la luarea hotărârii, deci este incompatibilitate vădită”, arăta avocatul.

Kincses Elod mai spunea că, în susţinerea apărării, va arăta instanţei că ”decretul de retragere încalcă dispoziţiile constitiţionale, respectiv articolul 1, alineatul 3 , care garantează respectarea idealurilor Revoluţiei”. El adăuga că legislaţia permite retragerea distincţiei în două cazuri: condamnare la închisoare sau săvârşirea unor fapte nedemne.

”Declaraţia lui Laszlo Tokes de la Tuşnad, care a declanşat întregul atac mediatic şi politic nu este o faptă, este o declaraţie. Deci şi sub acest aspect decretul prezidenţial, contrasemnat de către prim-ministru, nu rezistă criticii”, mai spunea avocatul eurodeputatului.

În 4 aprilie, eurodeputatul Laszlo Tokes i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să revizuiască decizia privind retragerea Ordinului ”Steaua României” şi a cerut protecţie Ungariei, el susţinând că se simte ameninţat după ce a fost numit ”trădător de ţară” sau ”spion străin”, în emisiuni de televiziune.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes.

Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României" cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri