Sari la conținut
News Alert

Toni Greblă a demisionat. Nu va mai fi judecător CCR din 6 februarie

Actualizare 18.35. Președintele CCR, Augustin Zegrean, a spus că Toni Greblă nu va mai fi judecător constituțional începând cu data de 6 februarie.

„Aveți demisia, ea e cu 6 februarie, de atunci nu va mai fi judecător la curte și nu mai am ce să vorbesc de un om care nu e aici. Urmează să trimit o scrisoare Senatului prin care informez că postul e vacant și să numească un alt judecător”, a spus Augustin Zegrean.

Judecătorul a precizat că trebuie să facă acest lucru în cel mult trei zile după ce demisia lui Toni Greblă intră în vigoare.

El a mai spus că a vorbit cu Toni Greblă și că l-a sfătuit să facă „ceea ce a și făcut”.

___________________________________________________________________________________________________

„Am făcut acest lucru pentru că sunt un om responsabil, înțeleg ce dificultăți ar interveni în perioada următoare. Acuzațiile aduse în spațiul public înainte de a-mi fi aduse la cunoștință mi-au adus prejudicii.

Nu am devalizat banul public, nu sunt acuzat de prejudicii... la mine sunt activitățile pe care le cunoașteți. Nu am nicio contribuție, nicio intervenție în favoarea cuiva.

Ancheta probabil se va desfășura în continuare și veți vedea că sunt nevinovat. Pentru a nu pune activitatea Curții în dificultate și mai mare, am luat decizia să fac acest pas. Este decizia mea, pe care mi-o asum, nu mi-a cerut-o nimeni.„ a declarat Toni Greblă în plenul CCR.


COMUNICATUL CURŢII CONSTITUŢIONALE

Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni Greblă s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni Greblă.

Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală.

În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie", se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Augustin Zegrean: Eu nu-s pe stadion să strig: demisia, demisia!

Nu putem să îl determinăm să îşi dea demisia. Dacă eu îi spun: dă-ţi demisia!, credeţi că o să şi-o dea? Demisia e un act strict personal. Eu nu-s pe stadion să strig: demisia, demisia!”, declara, în cursul dimineţii, președintele CCR, Augustin Zegrean.

Referitor la activitatea Curţii Constituţionale, Zegrean a precizat că sunt soluţii pentru evitarea balotajului la voturi: „Niciodată nu am rămas în blocaj”.

Zegrean a spus că Toni Greblă nu mai este, practic, la CCR, nu intră în dezbateri, în şedinţele de judecată.

Ce pot face mai mult? Dacă va fi trimis în judecată va fi suspendat. Dacă va fi achitat va reveni să îşi reia mandatul până la finalul lui. E foarte rău că s-a ajuns aici. Cum puteam eu sau colegii mei să evităm asta?”, a adăugat Zegrean.

Toni Greblă, acuzat de corupție, a decis să-și ia concediul legal pentru 2015, de 35 de zile lucrătoare, pentru a nu ridica semne de întrebare asupra CCR.