Topul cauţiunilor în dosarele penale

Data publicării:
dosare instanta agerpres-21-4.12016

FOTO: Agerpres

Sebastian Ghiţă, acuzat de folosirea ilegală de informaţii confidenţiale, dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis auto a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Este al patrulea dosar deschis de DNA Ploieşti pe numele deputatului independent. Procurorii i-au dat termen o săptămână ca să plătească o cauţiune uriaşă: 58,5 miliaone de lei.

Până acum, cea mai mare cauţiune stabilită de DNA pentru un acuzat aflat sub control judiciar a fost cea a omului de afaceri Dan Adamescu – 40 de milioane de lei. Acesta este cercetat pentru abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care DNA anchetează falimentul societăţii Astra Asigurări.

Tot luna aceasta, procurorii Parchetului din Braşov au stabilit o cauţiune de 22,3 milioane de lei pentru omul de afaceri Ioan Neculaie. Acesta este acuzat de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Anchetatorii spun că s-ar fi folosit de clubul de fotbal FC Braşov pentru a înregistra tranzacţii fictive şi astfel ar fi păgubit statul cu 40 de milioane de lei.

Până luna aceasta, cea mai mare cauţiune stabilită de procurori a fost cea impusă, în octombrie 2015, Elenei Udrea, în dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat campania electorală a PDL din 2012 cu bani primiţi ca mită. Fostul ministru al Turismului a avut de achitat 5 milioane de lei. Cauţiunea a fost acoperită de o firmă la care Elena Udrea este acţionat şi care a depus ca garanţie la DNA ipoteca pe o clădire.

În decembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar pentru o cauțiune de 1,5 milioane de lei. Fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu într-unul dintre dosarele deschise după tragedia din Clubul Colectiv. Cristian Popescu Piedone a contestat în instanţă controlul judiciar şi a avut câştig de cauză.

Parlamentarul Cristian Rizea a fost și el pus sub control judiciar pentru o cauțiune de 1,5 milioane de lei, luna aceasta. Măsura a fost luată după ce Parlamentul a respins solicitarea DNA pentru eventuala arestare preventivă a deputatului PSD. Cristian Rizea este acuzat de trafic de influenţă. Anchetatorii spun şi că ar fi încercat să influențeze doi martori din dosarul în care este cercetat.

Citiţi şi:

13 milioane de euro, cauțiune pentru Sebastian Ghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri