Toți acuzații din dosarul măștilor sunt liberi. Judecătorii au decis ca și Alexandru Pițurcă să fie cercetat sub control judiciar

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru si victor piturca
Toți acuzații din dosarul măștilor sunt liberi. Judecătorii au decis ca și Alexandru Pițurcă să fie cercetat sub control judiciar. Foto: Instagram

Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu, directorul Romarm, au fost plasați sub control judiciar. Hotărârea Tribunalului București a fost anunțată noaptea, la ora 3. Procurorii DNA ceruseră arestarea preventivă a celor doi, după ce în cursul zilei de ieri au decis să-l pună sub control judiciar pe Victor Pițurcă.

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Magistratul a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, având mai multe interdicţii.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.

Alexandru Piţurcă a fost reţinut marţi pentru 24 de ore, fiind acuzat de cumpărare de influenţă, în timp ce Gabriel Ţuţu a stat şi el o zi în arestul Poliţiei Capitalei. În acelaşi dosar, Victor Piţurcă este cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă.

Afacerea cu statul a familiei Pițurcă ar fi început cu o înțelegere pentru importul a 5 milioane de măști, pentru care profitul a fost stabilit la 750.000 de euro, scriu anchetatorii în ordonanța prin care l-au reținut pe Alexandru Pițurcă.

Victor Pițurcă a finanțat importurile. Fiul său este administratorul firmei prin care s-au făcut tranzacțiile, iar Gabriel Țuțu a identificat clientul - Ministerul Apărări -, a asigurat transportul aerian şi comunicarea dintre părți, spun procurorii anticorupție. Pentru tot acest efort, directorul Romarm ar fi primit 50.000 de lei. Familia Pițurcă a luat 60% din profit, conform informațiilor din dosarul care a fost deschis în 2020. 

Alexandru Pițurcă e acuzat, ca și tatăl său, de cumpărare de influență. El a fost pus sub acuzare, deoarece ar fi coordonat firmele care au adus în țară utilajele și măștile neconforme. Aceste produse ar fi trebuit să salveze vieți în spitale, însă conform procurorilor acestea au rotunjit veniturile familiei Pițurcă și ale lui Gabriel Țuțu cu aproape 2 milioane de euro.

Gabriel Țuțu s-a retras din SRI acum 12 ani, după ce anterior a lucrat și în Poliție, dar și pentru o firmă privată de securitate. În CV menționează că a lucrat în diverse instituții, iar în 2015 și-a făcut propria afacere. A revenit în 2019 în sistemul de stat, în fruntea Romarm.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri