Sari la conținut

Trafic de armament furat de la Uzina Mecanică Sadu. Zece angajaţi, condamnaţi la închisoare cu suspendare 

Potrivit sentinţei pronunţate, joi, de Tribunalul Gorj, muncitorul Ion Bălţătoiu, acuzat că a furat muniţie pentru a o vinde unui ofiţer sub acoperire, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi alţi trei ani de interzicere a unor drepturi civile, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare.

Iniţial, bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt, dar în baza prevederilor din noul Cod Penal, el a fost judecat şi condamnat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Ion Bălţătoiu a fost arestat preventiv în acest dosar în 25 martie anul trecut, iar în 6 noiembrie a fost eliberat. El a fost prins în flagrant în timp ce vindea muniţie furată, operaţiunea fiind organizată de Poliţia Judeţeană Gorj.

Alţi doi inculpaţi din dosar, Ioan Zăvoianu, reglor la Secţia Pirotehnică, şi Dumitru Borcan, maistru la UM Sadu, au fost condamnaţi la câte şase luni de închisoare cu suspendare.

Dumitru Borcan a fost acuzat că acoperea lipsa cartuşelor furate prin trecerea unor plusuri fictive în gestiune. De asemenea, el nu a evidenţiat în gestiune întreaga producţie de muniţie existentă, anchetatorii descoperind un plus de 56.000 de cartuşe.

Un alt angajat al Uzinei Mecanice Sadu, Ştefan Chiriţescu, în gestiunea căruia anchetatorii au descoperit un plus de 107.000 cartuşe, a fost, de asemenea, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Nicolae Dijmărescu, fost director general al UM Sadu, a fost condamnat de magistraţii gorjeni la un an de închisoare cu suspendare şi un an de interzicere a unor drepturi civile.

În urma flagrantului din 25 martie 2013, procurorul Emil Moţa de la Parchetul Tribunalului Gorj a dispus reţinerea celor zece persoane, inclusiv a directorului general de atunci al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, dar şi a şefului Serviciului Pază, Marius Borcan.

Tot joi, instanţa a decis ca Marius Borcan şi alţi patru inculpaţi, agenţi de pază şi muncitori, să achite câte o amendă administrativă de 290 de lei, pe care însă nu o vor plăti, suma fiind dedusă din cele 24 de ore în care au fost reţinuţi, în urmă cu un an.

Toţi inculpaţii au fost obligaţi de instanţă să achite cheltuieli de judecată ce ajung până la 1.400 de lei.

Sentinţa Tribunalului Gorj nu este definitivă.

În 25 martie, Poliţia Română, cu sprijinul SRI, a organizat un flagrant în localitatea Bumbeşti Jiu, localitate în care îşi desfăşoară activitatea Uzina Mecanică Sadu.

Astfel, un ofiţer sub acoperire a cumpărat câteva sute de cartuşe furate, vânzătorul fiind un angajat al uzinei mecanice.

După realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea reţelei, anchetatorii s-au prezentat cu mandat de percheziţie la Uzina Mecanică Sadu, muncitorii aflaţi atunci la muncă fiind trimişi acasă.

Anchetatorii au făcut un proces de inventariere a activelor uzinei, surse judiciare precizând că muncitorii aveau acces la milioane de cartuşe produse aici anual şi a căror evidenţă nu era ţinută cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.