Traian Băsescu participă la ședința de alegere a conducerii CSM

Data publicării:
traian 20basescu 20facebook 2036285-41845

Potrivit legii, preşedintele României prezidează, fără drept de vot, lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii la care participă. Șeful statului nu a participat la ședința de anul trecut în care a fost aleasă actuala conducere.

La şedinţa CSM, care va fi prezidată de şeful statului, sunt prezenţi membrii Consiliului, prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar şi ministrul Justiţiei,Mona Pivniceru.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg noua conducere, o dată cu terminarea mandatelor președintelui Alina Ghica și vicepreședintelui Oana Schmidt Hăineală.

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.

Cine candidează

Judecătorul de la Înalta Curte de Casație și Justiție Mircea Aron este singurul membru al CSM care și-a depus candidatura pentru acest post, așa cum a anunțat unul dintre judecătorii Consiliului, Adrian Toni Neacșu.

„Lipsa de transparență în asumarea deschisă a candidaturilor pentru președentia CSM alimentează tot felul de zvonuri funeste și scenarii improbabile. Dincolo de acestea, ceea ce este cert până acum este candidatura d-lui Mircea Aron, judecator la ÎCCJ, pentru președentia CSM. Este primul și până acum singurul membru CSM care și-a asumat candidatura (față de noi, membrii CSM), iar în cursul acestei seri urmează să se publice pe site-ul oficial proiectul aferent funcției de conducere pentru care candidează”, a transmis, pe contul de Facebook, judecătorul Adrian Toni Neacșu.

„Candidatura este sprijinită de secția pentru judecători a CSM, în marea ei majoritate. Mandatul de președinte al CSM este de un an și nu poate fi reînnoit”, explică magistratul.

„Bursa” zvonurilor

Potrivit surselor din magistratură, judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deţinut până acum preşedinţia şi vicepreşedinţia acestui for, intenţionează să facă rocada,astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.

Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun.

Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar.

Legea nu interzice posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM, însă ar fi o premieră în sânul acestui for.

„Pe lângă alte motive acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)”, a explicat recent judecătorul Adrian Toni Neacşu, într-o postare pe Facebook.

Judecătorul Neacşu afirmă că instanţele şi judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. „Nu pot spune aici mai multe, dar în percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi”, mai scrie judecătorul Adrian Neacşu.

Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri