Trei dintre violatorii din Vaslui se pregătesc de eliberare condiționată, cu ajutorul recursului compensatoriu

Data publicării:
violatori vaslui adev

Cei şapte violatori din Vaslui care au scandalizat opinia publică în 2015 se numără printre beneficiarii recursului comensatoriu, trei dintre ei pregătindu-se de eliberarea condiţionată. Cei şapte tineri au fost condamnaţi în 2015 la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare.

Toţi cei şapte tineri sunt în prezent încarceraţi în Penitenciarul Vaslui, executându-şi pedepsele în regim semideschis. Primii trei care urmează a înainta cererile de liberare condiţionată sunt cei trei tineri care şi-au recunoscut faptele, fiind condamnaţi în baza acordurilor de recunoaştere. Surse din cadrul Penitenciarului Vaslui au precizat, pentru „Adevărul“, că Ioan Surleac, inculpatul care a primit pedeapsa cea mai mică (de şase ani de închisoare), va fi propus pentru eliberarea condiţionată în luna februarie, în timp ce Alin Rotaru şi Bogdan Boicu (condamnaţi la 6 ani şi 4 luni, respectiv 6 ani şi 6 luni) vor fi propuşi pentru eliberare condiţionată după jumătatea anului în curs.

Din punct de vedere calendaristic, cei trei tineri nu au executat, până în prezent, decât jumătate din pedepsele primite, însă au câştigat zile de libertate în baza recursului compensatoriu, urmare a condiţiilor grele de detenţie invocate.

Până în prezent, cei 7 tineri din Văleni au executat aproximativ 36 de luni de închisoare. Niciunul dintre ei nu a achitat daune morale victimei, deşi instanţa i-a obligat să-i plătească 70.000 de lei despăgubiri.

Singurul care a arătat milă Ioan Surleac, cel care va intra în comisia de eliberări condiţionate în a doua jumătate a lunii februarie, este cel faţă pe care victima ar fi fost dispusă să îl ierte, pe motiv că a fost singurul care ar fi manifestat milă faţă de ea, şi a cerut celorlalţi să nu o mai batjocorească şi să o ducă acasă.

Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 ani, au fost acuzaţi că în luna noiembrie 2014 au violat o elevă de 18 ani, timp de mai multe ore, supunând-o unor suplicii greu de imaginat. Adolescenta a declarat anchetatorilor că a fost stropită cu alcool să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o batjocorească din nou. Pe tot parcursul procesului, cei şapte tineri au au scandalizat opinia publică prin atitudinea sfidătoare şi campania agresivă de denigrare a victimei care au susţinută prin intermediul rudelor şi a prietenilor.

Peste 400.000 de români au semnat o petiţie online prin care solicitau arestarea celor şapte tineri din Văleni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri