Trei români, arestați pentru că au traficat refugiați irakieni

Data publicării:
refugiati sirieni siria - GettyImages - 11 august 2015-1

Milioane de oameni din Siria și Irak fug doar cu hainele de pe ei din calea războiului. În ultimii trei ani, câteva mii au ajuns și în România. Unii legal, pentru a cere azil. Alții doar au tranzitat-o, încercând să meargă în alte state europene.

Cel mai recent caz este al unor irakieni care au ajuns la granița cu Bulgaria și, de acolo, și-au pus viața în mâinile unor traficanți români.

Mai multe persoane de naţionalitate română, bulgară și turcă au constituit un grup infracţional organizat, desfăşurând activităţi de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare şi adăpostire a mai multor migranţi de naţionalitate siriană şi irakiană în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României”, potrivit DIICOT.

Irakienii au fost cazaţi în diverse imobile de la marginea Bucureştiului. Unul dintre imobile era în orașul Popești-Leordeni. Procurorii au găsit, într-o locuință de aici - în care stăteau principalul suspect din România, soția și fiica sa - opt migranți irakieni, ascunși într-o mansardă.

Irakienii le-au plătit traficanților câte 5.000 de euro pentru a-i transporta în Europa. Voiau să ceară azil în Germania, pentru că acolo statul le oferă câte 350 de euro pe lună celor care obțin protecția internațională.

În România, ajutorul este mult mai mic.

Fiecare solicitant de azil beneficiază din partea statului română de 108 lei pe lună, iar după ce obţin o formă de protecţie, pe perioadă de un an de zile, statul le acordă 530 de lei”, spune Carmen Cristea, directorul Centrului pentru Refugiați București.

913 refugiați au depus cereri de azil în România doar anul acesta. Mai mult de jumătate dintre solicitări au venit de la cetățeni din Siria și Irak, țări măcinate de conflicte sângeroase.

Ei sunt nevoiţi să îşi părăsească ţara. Întoarcerea în ţara lor este echivalentă cu o sinucidere sau cu moartea. Pentru ei nu există cale de întoarcere”, explică Gabriela Leu reprezentant al Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Trei români care erau implicați în rețeaua de trafic a irakienilor au fost arestați.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri