Tribunalul a decis: Cristian Cioacă rămâne în arest. Declaraţia integrală a poliţistului în faţa judecătorului

Data publicării:
20121228 20elodia-41007

Decizia nu este definitivăşipoate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Cristian Cioacă este în arest de 23 de zile. În şedinţa în care s-a judecat prelungirea mandatului de arestare, poliţistul a dat prima declaraţie amplă în faţa judecătorului.

Judecător Dorel Matei: Au fost prelevate probe de sânge din baie. Cum le explicaţi?

Cristian Cioacă: Nu cunosc cum au apărut probele de sânge din baia mare. Nu am ascuns, domnule preşedinte, nimic. Nu îmi explic de unde provin urmele de sânge la care face referire Parchetul. Mi-au luat pistolul şi preşul din portbagajul maşinii după ce se uitase la el. Nu îmi explic cum au apărut ulterior. Aşa au acţionat lucrătorii de la IPJ Braşov.

Judecător Dorel Matei:Domnule, sunt cam mulţi stropi de sânge pe pereţi. Mă gândeam aşa cum ar fi să îmi dea mie cineva o palmă peste nas (...) Ce explicaţii rezonabile aţi putea avea?

Cristian Cioacă:Nu ştiu, domnule preşedinte, se omite un fapt esenţial: eu eram plecat la Piteşti.

Judecător Dorel Matei:Şi obiectele din râpă?

Cristian Cioacă:Hainele de poliţie şi insigna cu gradul meu nu sunt ale mele. (...) Nu ştiu ce e cu flaconul de parfum al soţiei cu urme de sânge găsit acolo. (...) Unele obiecte erau acoperite cu frunze, altele nu. Acest lucru ar putea fi o înscenare.

Procuror: Ce s-a întâmplat cu soţia?

Cristian Cioacă:Nu ştiu. Eu consider că este în viaţă. Din mailurile pe care şi le dădea cu un iubit am dedus că soţia îşi dorea să plece şi să se ascundă.

Judecător Dorel Matei:Dacă a plecat în lume cum se întreţine? Aveţi conturi pe care nu le-a accesat? Cum explicăm că e doar dispărută?

Cristian Cioacă:Ar trebui să explice Parchetul.

Poliţistul Cristian Cioacă este principalul suspect în uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dată dispărută din luna septembrie 2007. El a fost arestat pe data de 5 decembrie 2012.

Declaraţiile poliţistului în instanţă, vineri, 28 decembrie

Cristian Cioacă:Susţin cele precizate în cererea scrisă: sunt acuzat de o faptă deosebit de gravă pe care nu am comis-o. Nu m-am sustras niciodată de la urmărirea penală şi nu mă voi sustrage în continuare. Sunt poliţist şi am un copil minor în întreţinere. Nu există indicii directe sau indirecte împotriva mea şi toate sunt simple prezumpţii.

În perioada de timp de la arestare până în prezent, a fost audiat un singur martor, care şi-a menţinut declaraţia dată în 2007 şi care menţionează că dacă există două persoane identice nu ar fi avut cum să confunde persoana respectivă. Explicitez declaraţia în sensul că martorul a văzut-o pe presupusa victimă ulterior dispariţiei sale şi nu avea cum să o confunde. De asemenea mai există un martor ce a văzut-o pe presupusa victimă şi care nu a fost audiat, raspunsul Parchetului fiind că nu este de găsit. Este dificil de crezut acest lucru, pentru că pe internet există un interviu de-al său dat unei publicaţii. Această persoană se numeşte Ronald Mustaţă.

Tot ceea ce este făcut în acest dosar este construit strict împotriva mea. De asemenea, vreau să ştiţi că, timp de trei ani, dosarul a rămas practic în nelucrare. Există inadvertenţe, iar în dosar există o menţiune că soţia mea a ieşit din ţară în anul 2010.

Judecător Dorel Matei:De ce sunt trei straturi de zugrăveală?

Cristian Cioacă:În acel apartament s-au făcut lucrări până în anul 2007 din cauza scorojirii peretelui despărţitor dintre dormitor şi baie. Nu mai îmi aduc aminte exact când au fost făcute.

Judecător Dorel Matei:Au fost prelevate probe de sânge din baie. Cum le explicaţi?

Cristian Cioacă:Nu cunosc cum au apărut probele de sânge din baia mare. Nu am ascuns, domnule preşedinte, nimic. Nu îmi explic de unde provin urmele de sânge de sub mobilier la care face trimitere Parchetul.

Judecător Dorel Matei:Dar urmele de sânge de pe tocul pistolului?

Cristian Cioacă:Mi-au luat pistolul şi preşul din portbagajul maşinii după ce nu au găsit nimic astfel încât nu îmi explic cum ulterior ar fi apărut aceste urme de sânge la care se face trimitere în materialul de urmărire penală. Aşa au acţionat lucrătorii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov şi aveau un aparat cu lumină albastră pe care l-au folosit asupra pistolului şi preşului atunci când au zis că nu se observă nimic. Nici nu sunt sigur că există aceste două obiecte în procesul verbal de ridicare.

Judecător Dorel Matei:Sunt cam mulţi stropi de sânge pe pereţi, ce explicaţii aţi putea avea? Mă gândeam aşa, cum ar fi să îmi dea mie cineva o palmă peste nas... Ce explicaţii rezonabile aţi putea avea?

Cristian Cioacă:Nu ştiu cum să explic stropii de sânge de pe pereţi, numai că se omite un fapt esenţial, şi anume că în noaptea aceea eu am fost plecat la Piteşti.

Judecător Dorel Matei:Ce căutau obiectele dvs personale într-o râpă? Flaconul de parfum cu sângele soţiei? Ce căutau acolo?

Cristian Cioacă:Referitor la obiectele găsite într-o râpă, precizez că hainele de poliţie şi insigna cu gradul meu nu sunt ale mele. De asemenea, nu am cunoştinţă despre perechea de chiloţi despre care se spune că sunt ai mei şi găsiţi acolo. Nu ştiu ce e cu flaconul de parfum al soţiei. Îmi ridică însă nişte semne de întrebare faptul că, aşa cum se vede din planşele fotografice, deşi unele obiecte sunt acoperite cu frunze, altele nu sunt. Ori acest lucru ar putea fi o înscenare.

Procuror: Ce s-a întâmplat cu soţia?

Cristian Cioacă:Nu ştiu. Eu consider că este în viaţă. Din mailurile pe care şi le dădea cu un iubit am dedus că soţia îşi dorea să plece şi să se ascundă.

Judecător Dorel Matei:Dacă a plecat în lume cum se întreţine? Aveţi conturi pe care nu le-a accesat? Cum explicăm că e doar dispărută?

Cristian Cioacă:Ar trebui să explice Parchetul.

Procuror: Aţi picat testul de minciuni şi aţi refuzat să îl mai faceţi. Aţi picat, în sensul că aţi minţit de aţi rupt.

Cristian Cioacă:Am refuzat să mai fac testul privind comportamentul simulat pentru că nu mai am încredere. Prima testare s-a desfăşurat în condiţii nesatisfăcătoare, fiindu-mi puse uneori aceleaşi întrebari de patru ori dar, surprinzător, pe foaie apare un singur răspuns. Testarea a fost făcută în Braşov, cu specialişti de la Bucureşti.

Istoricul cazului

Cristian Cioacă, suspectat de uciderea soţiei sale Elodia Ghinescu, este arestat din 5 decembrie, sub acuzaţia de omor deosebit de grav. El a fost arestat în ciuda faptului că trupul victimei nu a fost descoperit niciodată.

Noi probe prelevate din apartamentul celor doi soţi îl indică pe Cristian Cioacă drept vinovat de uciderea şi tranşarea avocatei. Au fost identificate probe de sânge sub zugrăveala apartamentului, sechestrat de anchetatori după ce Cioacă a fost pus sub acuzare. În urma expertizei, s-a stabilit că grupa sanguină aparţine Elodiei Ghinescu.

Anul acesta, Elodia Ghinescu a fost declarată decedată prin hotărâre judecătorească.

Elodia Ghinescu a dispărut acum cinci ani, la sfârşitul lunii august 2007. Soţul acesteia a anunţat dispariţia abia în 5 septembrie, la solicitarea şefei avocatei. În timpul scurs între aceste intervale, Cristian Cioacă, poliţist în cadrul IPJ Argeş, a încercat să citească e-mailurile Elodiei, în scopul declarat de a vedea cu ce bărbat se conversa aceasta.

De la bun început, procurorii care au instrumentat cazul l-au luat în vizor ca principal suspect pe Cristian Cioacă, după ce au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi şi în maşina bărbatului. La două săptămâni după dispariţie, într-o râpă au fost descoperite obiecte de îmbrăcăminte pătate de sângele Elodiei Ghinescu. O lună mai târziu, într-o altă râpă, în apropiere de Râşnov, au fost găsite o uniformă de poliţist aparţinând lui Cioacă şi alte obiecte ale ambilor soţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri