Trimiși în judecată. Doi lectori dădeau note de trecere studenților fără examen

Data publicării:
euro mediafax 1

Procurori Parchetului General au trimis azi în judecată doi lectori universitari, o învățătoare și două secretare, pentru mai multe infracțiuni de corupție. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Mihaela Pop, lector în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, a fost trimisă în judecată pentru instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită. Ea este cercetată în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.

Al doilea lector, Sorin Fildan, la aceeași universitate, a fost deferit justiției pentru fals intelectual.

Violeta-Dorina Mârşav, secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, aflată în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, a fost triimisă în judecată pentru trafic de influenţă. De aceeași infracțiune a fost acuzată și Bianca Tănasă, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani.

A cincea persoană din această cauză este Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, trimisă în judecată pentru cumpărare de influenţă.

„În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori”, arată procurorii de la Parchetul General.

Interceptați de procurori 

Procurorii au constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universitatăţii de Vest „Vasile Goldiş”, cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), care a dus la o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an. Unele dintre secretare au intervenit pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în acest sens, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare.

Anchetatorii au interceptat convorbirile telefonice purtate de inculpaţi și au descoperit că în perioada ianuarie – februarie 2013, lectorul Mihaela Pop a intervenit pe lângă alți colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe inculpatele Violeta-Dorina Mârșav și Bianca Tănasă, să accepte propunerea sa de a promova studenți contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alți profesori în același scop. Totodată, Mihaela Pop a reușit să-l determine pe inculpatul Fildan Sorin să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influență mama acestuia, inculpata Brândușa Claudia Dorina.

„De asemenea, inculpata Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă, gata elaborate, studenţilor, cu garantarea promovării examenului de licenţă. Cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatei au fost identificate şi ridicate CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor transmise contra cost către mai mulţi studenţi. Procedându-se la compararea conţinutului lucrărilor de licenţă identificate cu ocazia percheziţiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012. Preţul unei astfel de tranzacţii era de aproximativ 300 de Euro”, arată anchetatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri