Tudor Chiuariu: O decizie a CCR obligă înscrierea în legea penală a insultei și calomniei

Data publicării:
chiuariu-2744858-Mediafax Foto-Bogdan Maran

Trebuie aplicate toate hotărârile Curții Constituționale, nu numai cele care ne plac, a spus Tudor Chiuariu în emisiunea „Imparțial” de la Digi24. „O decizie a Curții Constituționale din România ne spune, ne obligă practic, că insulta și calomnia trebuie să ia forma și unor infracțiuni, a unor fapte prevăzute de legea penală. Nu cred că mai e mult de discutat din punctul ăsta de vedere. E o decizie a CCR și trebuie să o respectăm”, a declarat fostul ministru liberal al Justiției.

Numele său a fost citat în mai multe rânduri în aceste zile ca numărându-se printre beneficiarii modificărilor aduse Codului penal. Însăși președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a declarat joi că modificările aduse Codului penal îi vizează și pe parlamentarii care au fost miniștri.

Eu cred că e evident că nu (că noile prevederi nu îi favorizează pe parlamentarii care au fost miniștri – n.r.), dacă citim textul legii. Toți cetățenii și cu atât mai mult președintele CSM ar trebui să aibă respect față de hotărârile judecătorești. După cum știți, există o hotărâre a ÎCCJ de achitare în cazul meu și cu atât mai mult această asociere e deranjantă, mă prejudiciază și sigur că voi chema în judecată toate persoanele care fac această asociere”, a declarat Tudor Chiuariu la Digi24.

Întrebat dacă aceasta înseamnă că o va da în judecată pe Oana Schmidt Hăineală, fostul ministru a repetat că va acționa în instanță pe toate persoanele care fac această asociere.  El a recunoscut, însă, că nu a urmărit declarațiile de azi ale președintelui CSM. „Mă gândesc, nu știu, chiar nu cunosc”, a menționat Tudor Chiuariu referitor la acționarea în instanță a președintelui CSM.

Și Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, a declarat că printre beneficiarii noilor prevederi se vor număra și miniștrii care, în momentul comiterii faptelor, erau parlamentari. „Eu nici în categoria asta nu mă încadrez, pentru că nu eram parlamentar în perioada în care eram ministru”, a punctat Tudor Chiuariu.

Este important să avem dezbatere

Solicitat să comenteze ceea ce s-a întâmplat în comisia juridică din Camera Deputaților, Tudor Chiuariu a făcut un reproș indirect – trebuia să existe în prealabil o dezbatere publică și scandalul ar fi fost evitat.

Ceea ce este important e să avem înainte de adoptarea oricărui proiect de lege, a oricărei propuneri legislative e o dezbatere serioasă, temeinică, cu părțile implicate și cu societatea civilă. Asta am încercat eu să impun la comisia juridică a Senatului”, a spus Tudor Chiuariu.

El a arătat că în sesiunea trecută, la Senat a fost adoptată legea privind punerea în aplicare a Legii de procedură penală, cu prevederi „care poate ar fi dat naștere unor controverse la fel de mari, dacă n-ar fi fost dezbătute timp de mai multe săptămâni în ședințe care au durat trei-patru ore”. În felul acesta, a subliniat liberalul, au fost evitate surprizele și controversele.

Singura problemă e că toate argumentele n-au fost expuse înainte de adoptarea acestor legi și au existat din această cauză și confuzii cu privire la sensul lor”, a mai spus Tudor Chiuariu despre scandalul din Cameră. El crede că aceste legi vor fi dezbătute în continuare și în cele din urmă vor fi respinse tot de către Parlament.

Urmăriți declarațiile senatorului liberal în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri