Tudorel Toader confirmă că a trimis la Cotroceni documentele legate de Augustin Lazăr și Adina Florea

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader cex inquam octav ganea 20181210183955_OGN_3263-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi seara, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general şi solicitările privind numirea în funcţii de conducere a alţi cinci procurori, între care Adina Florea, propusă pentru funcția de procuror-șef al DNA.

181015_TUDOREL TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

„Am transmis către președintele României solicitarea de revocare din funcție a procurorului general.

Am transmis către președintele României și următoarele solicitari de numire în funcțiile de conducere:

1. Elena Giorgiana Hosu - procuror șef adjunct DIICOT;

2. Antonia-Eleonora Constantin - procuror șef al Secției Judiciare din cadrul PICCJ;

3. Iuliana Nedelcu - procuror șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul PICCJ;

4.Florena-Esther Sterschi - procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul PICCJ;

5. Adina Florea - procuror șef al DNA!

Exprimăm și speranța faptului că președintele va reciti atât art. 132 din Constituție cât și Decizia CCR nr 358/ 2018!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Articolul 132 din Constituţie se referă la Statutul procurorilor şi prevede că "(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. (2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior".

Citiți și:

Anunțul lui Toader privind procurorii șefi. Ultimul raport MCV recomanda stoparea „imediată” a procedurilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat, joi dimineaţă, că trimite la Cotroceni cererea de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr, precum şi propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Procurorul general, Augustin Lazăr, consideră că demersul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a continua procedura de revocare a sa ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene referitoare la acest subiect. În opinia lui Augustin Lazăr, demersul ministrului justiţiei, cu conţinut strict politic, este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini rolul constituţional.

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunţul public al ministrului Justiţiei referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa «tragere de timp» are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanţa de contencios a «evaluării» procurorului general, efectuată cu depăşirea atribuţiilor legale ale ministrului justiţiei, precum şi a legalităţii documentului intitulat «Raport de evaluare»”, se arăta într-un punct de vedere transmis de Ministerul Public, amintește News.ro.

În comunicat se amintea că art. 39 alin. (1) şi alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte că "evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (...) se face de o comisie compusă din procurori, membri aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puţin de tribunal, desemnaţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totodată, procurorul general al PÎCCJ a atras atenţia că demersul ministrului Justiţiei ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea acţiunilor care afectează statul de drept şi implementarea recomandărilor indicate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri