Tudorel Toader: CSM emite avize consultative doar cu referire la legile justitiei

Data publicării:
2018-11-26 PSD Tudorel Toader-inquam george calin
Foto: George Călin/inquam Photos

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirmă, într-o postare pe Facebook, că CSM emite avize consultative doar cu referire la legile justitiei, subliniind că, în rest, trebuie cunoscute şi respectate competenţele constituţionale, transmite News.ro.

2018-11-26 PSD Tudorel Toader-inquam george calin
Foto: George Călin/Inquam Photos

„CSM emite avize consultative doar cu referire la legile justitiei! În rest, să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele legale şi constituţionale”, afirmă Toader într-o postare pe Facebook, pe care o califică drept „o simplă şi necesară precizare”.

„Reţin apelul, ca pe viitor să fiţi consultaţi. Fac precizarea că noi vă consultăm şi vă vom consulta cu privire la modificările legilor justiţiei şi nu dacă la o infracţiune să măreşti pedeapsa cu un an sau să o scazi cu un an, care este de politică penală, pe care nu o face CSM-ul”, a declarat Tudorel Toader în plenul CSM.

El a spus că, potrivit legii, comisia funcţioneză cu majoritatea membrilor săi.

„Ceea ce înseamnă că nu se face distincţie dacă majoritatea vine din faptul că secţia de procurori nu şi-a desemnat un reprezentant sau din faptul că reprezentantul, procurorul desemnat, nu a putut participa din varii motive. Cred şi eu personal cu convingere faptul că secţia nu a vrut să îşi desemneze reprezentantul, mă gândesc numai la amânările care au existat la şedinţele pentru desemnarea reprezentantului şi sper să nu greşesc când cineva nu a putut participa şi a anunţat cu cinci minute înainte de şedinţă”, a afirmat Toader.

Potrivit acestuia, „câtă vreme se spune comisia funcţionează cu majoritate, fără alte distincţii”, chestiunea este „depăşită”.

„În al doilea rând, doamna judecător, eu vă cunosc şi v-am văzut şi astăzi patosul cu care vă susţineţi un punct de vedere, care la rândul lui poate fi perfectibil, corect sau incorect, punctul de vedere exprimat de fiecare dintre noi. Noi vorbim despre şeful unei secţii şi nu vorbim de procurori de rang înalt pe care să-i supui procedurii de la ministerul Justiţiei şi în final numirii prin decret prezidenţial. Vorbim despre un alt grad, o altă ierarhie a funcţiei şi nu cred că putem face comparaţii pe proceduri câtă vreme avem funcţii diferite. În final, aţi făcut o afirmaţie pe care aş fi de acord să îi dăm sensul corect şi anume că s-a modificat procedura la ministerul Justiţiei de propunere de desemnare a procurorilor de rang înalt. S-a modificat sub aspectul publicităţii, sub aspectul transparenţei, dar în fondul ei este absolut aceeeaşi procedură, prin ordonanţă, valorificând sau preluând o recomandare a Comisiei de la Veneţia care spune transparenţă în numire, publicâm, se transmite în direct şi se postează pe pagina de internet a ministerului Justiţiei. Cred că avem competenţa să numim procurorul şef al acestei secţii şi sigur nu îmi însuşesc punctele dumneavoastră de vedere”, a mai spus ministrul Justiţei.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat în urmă cu o săptămână că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susţinut că o opţiune similară există şi în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public şi SRI.

Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru „repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale”, iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţia va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, prevcizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri