Tudorel Toader: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite

Data actualizării: Data publicării:
2017_06_28_GC_dezbatere min justitiei-6198-inquam-george calin - tudorel toader
Foto: INQUAM_George Calin

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, răspunde mesajului de îngrijorare transmis de Departamentul de Stat al SUA, cu privire la modificările aduse legilor justiției.

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima ipoteză, prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina luipta împotriva corupției. Aici, evident, comunciatul se referă la întreaga legislație, la pachetul de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială. Eu cred că ne exprimăm preocupări, dar producător de efecte este actul normativ în forma finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este prerogativa pe care o are de la Constituție”, a spus Tudorel Toader.

A doua ipoteză, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, propuneri pe care comisia specială le are în considerare. Procedura de legiferare probabil – și sper – că va fi de natură să conducă la reglementări echitabile, constituționale, care să transpună deciziile CCR, să mențină standardele eurpoene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției”, a mai spus ministrul.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a spus ambasadorul SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri