Tudorel Toader, despre sesizarea CCR în legătură cu protocoalele: Astăzi am aflat și eu

Data publicării:
tudorel toader2

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că nu a fost consultat de Parlament în legătură cu sesizarea CCR pe tema protocoalelor încheiate cu SRI de diverse instituții. 

Florin Iordache, locţiitor al lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaţilor, a reclamat luni la Curtea Constituţională protocoalele cu SRI din 2009 şi 2016. Este reclamată posibila existenţă a unui conflict de natură constituţională între Parchetul General şi Parlament. Procurorul general ar fi intervenit asupra Codului de procedură penală, care nu are prevederi referitoare la implicarea SRI în anchete, a declarat Florin Iordache, recent. Acesta a semnat sesizarea la câteva ore după ce în Monitorul Oficial a apărut o decizie prin care Liviu Dragnea Dragnea şi-a delegat, doar pentru ziua de luni, atribuţiile către preşedintele Camerei Deputaţilor.

CCR a anunţat că Parlamentul şi Parchetul General trebuie să-şi trimită punctele de vedere până la 22 octombrie.

Întrebat despre acest demers, ministrul justiției, Tudorel Toader, a spus că nu a fost consultat de Parlament. „Astăzi am aflat şi eu. Până la urmă Guvernul înţeleg că nu este parte şi atunci dânşii l-au redactat, l-au motivat, l-au depus”, a declarat ministrul.
Întrebat dacă în opinia sa, ca fost judecător CCR, 10 ani, este admisibilă o astfel de sesizare, Tudorel Toader a fost evaziv:  „Câtă vreme astăzi am aflat de ea, câtă vreme nu-i ştiu conţinutul, fiţi de acord să nu-mi exprim nici puntul de vedere”.

Tudorel Toader spunea, însă, zilele trecute că CCR nu poate fi sesizată în problema protocoalelor.

Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Tot pe subiectul protocoalelor, Toader a explicat că Executivul nu poate da o Ordonanţă pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în baza acestor protocoale pentru că s-ar substitui Legiuitorului, în condiţiile în care în Parlament există deja un proiect de lege privind aprobarea OUG 6.

„Vorbeam de o eventuală revizuire a hotărârilor date pe bază de protocoale. Dar nu uitaţi că Guvernul nu se poate substitui Parlamentului în opera de legiferare. Au fost decizii CCR, eram judecător când s-a stabilit că ordonanţă e neconstituţională în condiţiile în care Guvernul, prin legiferarea aceasta, se substituie Parlamentului şi preia de la Legiuitor ce are în dezbatere. În condiţiile de astăzi există în Parlament un proiect de lege privind aprobarea OUG 6, aia cu protocoalele. Deci Gvernul nu poate da o Ordonanţă, pentru că s-ar substitui legiuitorului”, a explicat joi în Parlament ministrul justiţiei, citat de News.ro.

Întrebat dacă aceste protocoale ar putea fi declarate neconstituţionale, Toader a spus că CCR nu poate fi sesizată în acest sens, pentru că instituţia verifică doar constituţionalitea unei legi sau a unei Ordonanţe, însă protocolul nu este un act normativ. „CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a subliniat Toader.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...