Toader, după avertismentul lui Timmermans: Să ne respectăm competențele și specificul național

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader salut ID102100_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat miercuri că nici factorul politic şi nici alţi factori nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu pot face solicitări nici în legătură cu modul de soluţionare a respectivei anchete. El a răspuns astfel avertismentului prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a cerut ca Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

Actualizare 15:00. DEclarațiile lui Tudorel Toader: 

„Voi face o scurtă, scurtă declarație de presă:

În România, CSM este garantul independenței justiției atât față de factorii interni cât și față de factorii externi.

Exprim convingerea faptului că CSM își indeplinește această obligație constituţională.

Nici factorul politic, nici alți factori indiferent de natura internă sau externă nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluționare a respectivei anchete.

În recomandările MCV, se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiției, dar, personal, ca ministru al justiției, exprim convingerea că recomandarea este în egală măsură valabilă și pentru emitenții ei.

Guvernul României respectă acest principiu, nu a inteferat și nu inteferează cu activitatea organelor de urmărire penală. După cum nu a inteferat și nici nu interferează activitatea instanțelor de judecată.

La Ministerul Justiției se află în prim proces de selecție a candidaților pentru ocuparea diferitelor funcții de procuror de rang înalt.

Sunt criterii prevăzute în lege, criterii transparente, sunt proceduri care nu se schimbă și nu pot fi schimbate în timpul derulării acestora.

Considerăm necesară respectarea procedurilor legale și în egală măsură și la nivel european.

Adică, într-o formulă mai accesibilă nu schimbi regulile în timpul desfășurării unei proceduri legale sau alta.

În raportul MCV se prevede de asemenea ca factorul politic să nu intervină în procesul de numire a procurorilor de rang înalt.

În România știm foarte bine că procedura transparentă pe care o veți vedea în altă etapă, prevede că interviurile se desfășoară Ministerul Justiției. MJ face o propunere către secția de procurori a CSM, aceasta procedază la un interviu, emite un aviz consultativ, iar președintele republicii emite decretul de numire. Noi primim aceste recomandări.

Timp în care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice.

Toader anunță transpunerea „în termen scurt” a trei directive europene în legislația națională

Personal, am participat zilele trecute la ultima rundă de discuții tehnice la sediul Comisiei Eruopene. Experți ai CE, nu ne-am dus să cerem aprobare, avizarea actelor normative pentru că procesul de legiferare n-are ca etapă prealabilă și avizarea de la CE. Ne-am dus pentru a purta un dialog în cadrul colaborării. Pentru a vedea modalitățile cele mai adecvate voinței legiuitorului european pentru transpunerea unor directive europene - confiscarea extinsă, protecția victimelor infracțiunilor, consolidarea prezumției de nevinovăție - în termen scurt vor fi transpuse în planul legislației naționale.

Aspectele de oportunitate sunt de competența exlusivă a legiuitorului ordinar sau delegat.

Aspecte de constituționalitate sunt obligatoriu izvorâte din Constițuție prin considerentele deciziilor de admitere emise de către CCR.

De dată recentă, văd cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări dar sunt exprimate cu caracter preventiv, însă cu un puternic potențial electoral.

Ca ministru, formulez o simplă și respectuoasă solicitare: să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național.”


Comisia Europeană a discutat azi, în premieră, situația statului de drept în România, în timp ce au apărut informații că PSD face presiuni ca Guvernul să adopte miercuri OUG pentru modificarea Codurilor penale.

„Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie. Am cerut rezultate cât mai urgent. Le-am arătat foarte clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Avem nevoie de măsuri urgente. Am discutat despre proiectele de OUG, despre transpunerea directivelor europene şi secţia specială pentru magistraţi. Din păcate, nu am putut să tragem concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret, cu mijloacele pe care le are la îndemână”, a spus înaltul oficial european.

„Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Am avut întâlniri foarte intense, zile întregi. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va reacţiona imediat”, a mai declarat Frans Timmermans.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri