Tudorel Toader ia în calcul să atace în contencios administrativ decizia CSM

Data actualizării: Data publicării:
2017-11-16 GC - Tudorel Toader CCR-4238

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că ia în calcul să sesizeze instanţa de contencios administrativ pentru a verifica legalitatea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a admis cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi în legătură cu afirmaţiile făcute de Toader privind ancheta în dosarul "Belina".

Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei pe Facebook: "CSM - o hotărâre emoţională - sesizarea instanţei de contencios administrativ!".

El invocă identitatea de conţinut dintre declaraţia dată şi considerente ale deciziei CCR, raportul Inspecţiei Judiciare, prin care se consideră că nu a fost încălcată independenţa justiţiei şi votul fragil, de 9 la 7, prin care CSM a hotărât că a fost încălcată independenţa sistemului judiciar.

Ministrul Justiţiei spune că, având în vedere aceste aspecte, ia în considerare posibilitatea sesizării instanţei de contencios administrativ, pentru verificarea legalităţii respectivei hotărâri a CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anunţul fiind făcut miercuri, după ce, cu o zi în urmă, plenul a avut pe ordinea de zi Raportul Inspecţiei Judiciare nr.6971/IJ/1448/DIP/2017 având ca obiect apărarea independenţei sistemului judiciar.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. (9 voturi admitere, 7 voturi respingere)", a anunţat CSM.

Informaţia a apărut în spaţiul public încă de marţi, după şedinţa plenului CSM, ministrul Justiţiei Tudorel Toader calificând drept "emoţională" hotărârea CSM.

"CSM - o hotărâre emoţională!", a scris Toader pe Facebook, miercuri dimineaţă, reluând declaraţia dată de el cu privire la dosarul Belina şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la anchetarea vizând hotărâri de Guvern.

Toader reaminteşte că a declarat: "Procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanţele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei Hotărâri de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infracţiune prevăzută în Codul penal sau în Legile speciale. Nu există nici o infracţiune constând în adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei Hotărâri de Guvern se verifică de către instanţa de contencios administrativ". El adaugă apoi extrase din decizia CCR.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii în 26 septembrie să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader - privind ancheta în Dosarul Belina - conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

"Declaraţiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a DNA în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul şef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal", preciza DNA.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri