Tudorel Toader a mers la Guvern să-i prezinte demisia premierului Viorica Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader inquam octav ganea 20190219140633_OGN_4780-01
Ministrul Justiției, Tudorel Toader. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi că merge la Guvern pentru a-i prezenta demisia premierului Viorica Dăncilă. Ulterior, ministrul și-a publicat demisia pe Facebook.

„Voi merge la Guvern să am o întrevedere cu doamna premier. Oarecum voi dezvolta ce v-am spus dimineață. Voi porni de la voința politică exprimată în cadrul CEx, și anume de retragere a sprijinului politic. Voi porni de la voința exprimată de doamna Dăncilă în cele două întâlniri. Merg la Guvern și prezint demisia doamnei prim-ministru Dăncilă. Domnia sa va decide ce va face cu ea”, a declarat Tudorel Toader la ieșirea de la Ministerul Justiției.

Citiți și:  C. T. Popescu, despre înlăturarea lui Tudorel Toader: A fost o execuţie rituală. Dragnea i-a sucit mâna la spate lui Tăriceanu

Premierul Viorica Dăncilă a trimis deja la Cotroceni o cerere de revocare din funcție a ministrului justiției, astfel că dacă va aproba demisia lui Tudorel Toader, la Cotroceni vor exista două cereri care îl privesc pe ministrul justiției.

Joi dimineața, ministrul Justiţiei Tudorel Toader declara, după o primă întâlnire cu premierul, că „a luat act” de decizia acesteia de a trimite preşedintelui solicitarea de revocare din funcţie. El a precizat că premierul nu îi poate cere demisia, pentru că nu e corect din punct de vedere juridic. A dat asigurări că va reflecta la ceea ce are de făcut şi joi, până la sfârşitul programului, va decide dacă trimite demisia la Guvern sau dacă rămâne pe ideea revocării. 

Citiți și: 

Culisele jocului politic Putere - Președinte: De ce a ales Toader să demisioneze ca să nu lase președintelui Iohannis varianta revocării

„Voi merge la Guvern şi am o altă întrevedere cu dna prim-ministru. (...) Voi porni în scrisoarea pe care am redactat-o de la voinţa politică exprimată în cadrul CEx, şi anume de retragere a sprijinului politic pentru subsemnatul în calitate de ministru al Justiţiei, voi porni de la voinţa exprimată oarecum în cele două întrevederi de ieri şi de astăzi cu dna prim-ministru, voi porni de la faptul că dna prim-ministru are rolul decisiv atât în formarea Guvernului, cât şi în revocarea unora dintre membrii Guvernului. Luând astfel act de aceste circumstanţe, împrejurări, iau în considerare şi faptul că orice autoritate trebuie să aibă asigurată continuitatea activităţii, voi rămâne la minister până când în Monitorul Oficial apare numele noului ministru al Justiţiei, căruia îi voi preda documentele ministerului pe bază de proces-verbal, îi voi preda sigiliul ministerului şi îi voi ura succes. Prin urmare, merg la Guvern şi îi prezint dnei prim-ministru demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a declarat Tudorel Toader, adăugând că Viorica Dăncilă va decide ce face cu această demisie.

„Cel mai probabil o trimite la preşedintele republicii. În felul acesta domnia sa declanşează pe de o parte, procedura de remaniere prin solicitarea pe care a formulat-o şi a trimis-o de aseară. Are, în acelaşi timp şi demisia mea, şi cel mai probabil o va trimite la preşedintele republicii”, a mai declarat Toader.

Tudorel Toader a repetat că rămâne la minister „până în momentul în care preşedintele evaluează, analizează, decide şi emite decretul”, iar acesta se publică în Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri