Ultimul termen din dosarul Loteria I va fi judecat în 16 iunie. George Copos a plâns în sala de judecată

Data publicării:
copos

Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 16 iunie judecarea ultimului termen în dosarul Loteria I. În acest caz, George Copos a fost condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare. Şi fostul director al Companiei Naţionale Loteria Română, Nicolae Cristea, a primit aceeaşi pedeapsă.

ACTUALIZARE ora 18:40 Magistraţii au dat o nouă amânare, pentru data de 16 iunie.

George Copos este judecat pentru evaziune fiscală, după ce Ana Electronic, compania sa, a vândut în 2004 mai multe spaţii comerciale către Loteria Română. Anchetatorii susţin că suma încasată a fost mult mai mică decât cea primită în mod real, statul fiind prejudiciat cu aproximativ un milion de euro.

George Copos nu şi-a putut stăpâni emoţiile în timpul judecării dosarului Loteria I, în care este deja condamnat la închisoare în primă instanţă.

ACTUALIZARE ora 12:10 În momentul în care a fost dus în sală cu cătuşe la mâini, Copos a discutat câteva minute cu avocaţii săi. imediat după începerea şedinţei de judecată, când s-a aşezat pe banca din boxa acuzaţilor, fostul vicepremier a început să plângă.

Situaţia a fost sesizată de preşedintele completului, care a întrebat ce se întâmplă, însă nici unul dintre apărătorii lui Copos nu a putut oferi o explicaţie.

-------------------------

Fostul vicepremier George Copos a fost judecat pentru evaziune fiscală. Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Ana Electronic SA, omul de afaceri ar fi păgubit bugetul de stat cu peste 1 milion de euro ca urmare a unei tranzacţii fictive încheiate în 2004, respectiv vânzarea unui pachet de 38 de spaţii comerciale către Loteria Română.

Unul dintre spaţii a fost achiziționat pentru filiala din Cluj Napoca, la conducerea căreia se afla la acea dată Gheorghe Ciucă.

A intrat la mine în birou şi mi-a propus să cumpăr această clădire la valoarea de 4 miliarde de lei, spunându-mi că-mi dă mie comision 20%”, spunea Gheorghe Ciucă, într-un reportaj realizat de Digi24.

L-am dat afară din birou. După o perioadă relativ scurtă, m-a sunat directorul general, Cristea Nicolae, de la Bucureşti, mi-a dat un număr de celular, mi-a spus să caut o persoană cu numele Rațiu, să văd ce imobil are de vânzare în Cluj. M-am întâlnit cu el în cartierul Mănăştur, la această clădire şi când l-am întâlnit era persoana pe care o dădusem eu afară din birou. Am văzut clădirea. Arăta foarte rău”, povesteşte fostul director.

Gheorghe Ciucă a declinat oferta, apoi a sunat la centru şi le-a spus şefilor săi că investiția este nepotrivită, mai ales că loteria mai avea în zonă cinci sedii.

După o perioadă relativ scurtă, am primit un contract de vânzare-cumpărare încheiat la Bucureşti între directorul general Nicolae Cristea şi Rațiu Stelian. Clădirea a fost cumpărată nu la patru miliarde de lei, ci la 6 miliarde şi 885 de milioane de lei”, mai spune Gheorghe Ciucă, adică 237.000 de dolari.

Nu a fost o singură tranzacție, au fost 38, strânse mai târziu de procurori într-un dosar penal pe numele lui George Copos şi al fostului director al Loteriei, Nicolae Cristea.

Procurorii anticorupție spun că pentru a-şi majora câştigul, fostul vicepremier s-a folosit de cei trei interpuşi şi a înşelat astfel statul cu un impozit de 1 million de euro. Pentru sediul din Cluj, de exemplu, Loteria a plătit un preț de 34 de ori mai mare decât cel al pieței.

Am aflat că această clădire, acest patron şi-a vândut-o de la firma lui, unde era unic asociat, lui, ca persoană fizică, cu 200 de milioane de lei. A plătit la stat impozit şi TVA după 200 de milioane de lei. Şi la aproximativ 4-5 zile, deci foarte repede, a vândut-o la Loterie cu 6 miliarde 885 de milioane”, spunea Gheorghe Ciucă.

Dosarul instrumentat de DNA a ajuns în instanță în iunie 2006 şi a primit numele de Loteria I. Cei doi inculpați, George Copos şi Nicolae Cristea, au fost condamnați în ianuarie 2013 în primă instanţă la câte patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

George Copos se află în prezent în închisoare, unde îşi ispăşeşte condamnarea în Dosarul Transferurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri