Un cunoscut criminal român cere eliberarea după doar câțiva ani de pușcărie

Data actualizării: Data publicării:
puscarie crop

Marian Clită, cel care în 1985 l-a omorât în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu, a cerut Judecătoriei Sectorului 4 să fie eliberat condiţionat, după ce a efectuat şase ani din pedeapsa de 14 ani de închisoare primită pentru că a omorât o stewardesă într-un hotel din Danemarca.

puscarie crop
Foto: Guliver/GettyImages

Clită a formulat o cerere de judecare în lipsă, astfel că el nu a fost adus din Penitenciarul Jilava, fiind reprezentat de o avocată, care a arătat că acesta nu a fost sancţionat disciplinar, că a urmat mai multe cursuri de perfecţionare şi că a fost recompensat de şapte ori cu pachet la locul de detenţie. "Pedeapsa aplicată şi-a atins scopul”, a spus avocata lui Marian Clită.

Procurorul de şedinţa s-a opus liberării condiţionate şi a invocat cazierul lui Marian Clită.

Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să stabilească dacă admite sau nu cererea lui Marian Clită de liberare condiţionată.

În februarie 2011, Marian Clită (66 de ani) a fost condamnat de o instanţa din Danemarca la 14 ani de închisoare, după ce a omorât o stewardesă a companiei scandinave SAS, într-un un hotel din Copenhaga.

Instnaţa daneză l-a găsit vinovat pe Marian Clită pentru uciderea stewardesei Vera Vildmyrencu, căreia i-a aplicat peste 20 de lovituri cu o bară de fier şi 38 de lovituri de cuţit, în cursul unei tentative de furt, la 1 martie 2010, în camera de hotel în care aceasta stătea. 

Instanţa daneză a mai decis ca Marian Clită să plătească familiei stewardesei despăgubiri de 200.000 de euro, iar după executarea pedepsei, să fie expulzat pe viaţă din Danemarca.

După ce a executat doi ani din pedeapsă în Danemarca, în iunie 2013, la cererea sa, Marian Clită a fost adus în România, fiind în prezent încarcerat la Penitenciarul Jilava.

În 2000, Marian Clită a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că în 1985, la ordinul fostului şef al Direcţiei de Cercetare Penală a Miliţiei, Tudor Stănică, l-a omorât pe Gheorghe Ursu, cu care era coleg de celulă. Clită a executat o parte din pedeapsă, find liberat condiţionat după nouă ani.

Marian Clită mai multe alte condamnări pentru tâlhărie şi furt.

Tudor Stănică şi Mihail Creangă, fostul şef al Arestului Miliţiei Capitalei, au fost şi ei condamnaţi pentru moartea lui Gheorghe Ursu. În 10 octombrie 2003, cei doi au primit o pedeapsă de câte 20 de ani de închisoare pentru instigare la omor calificat, dar jumătate din pedeapsă le-a fost graţiată.

Un alt dosar al torţionarilor lui Gheorghe Ursu a fost trimis în judecată, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, iar Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, de complicitate la aceste infracţiuni. 

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri