Un deputat din R. Moldova a fost condamnat la închisoare cu executare în România

Data publicării:
valeriu guma

Înalta Curte a menținut, practic, decizia dată anul trecut de Curtea de Apel.

Decizia este greu de pus în practică, întrucât Valeriu Guma este cetățean străin, pe de o parte, iar pe de altă parte, este și deputat, beneficiind de imunitate în Parlamentul de la Chișinău.

În noiembrie 2011, în primă instanță, Tribunalul București îl condamnase pe parlamentarul moldovean Valeriu Guma la doi ani de închisoare cu suspendare. Valeriu Guma a fost ales în Parlamentul de la Chișinău deputat pe listele Partidului Democrat, condus de Marian Lupu.

Magistraţii de la Tribunalul București hotărâseră însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani, dar și plata unei amenzi de 25.000 de lei cheltuieli judiciare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, în luna februarie 2008, trimiterea în judecată a lui Valeriu Guma, deputat din Republica Moldova,  acuzat de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Procurorii au susținut că în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Valeriu Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul Ludmilei Buzu, sora sa, i-a dat suma de 20.000 de dolari lui Alexandru Mîndruţ, consilier al vicepreşedintelui Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la acea vreme, care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii.

În schimbul banilor, consilierul AVAS urma să îi determine pe funcţionarii abilitaţi să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzău. Valeriu Guma era unul din acţionarii societăţii. AVAS era îndreptăţită să desfiinţeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate prin acest contract încheiat în septembrie 2002.

În schimbul banilor, funcţionarul AVAS urma să soluţioneze favorabil litigiul apărut ca urmare a neplăţii, de către acţionarii S.C Gerom SA Buzau a unor penalităţi în valoare de 214.000 euro pentru neefectuarea investiţiilor de mediu.

În noiembrie 2011, când a fost condamnat în primă instanță la doi ani închisoare cu suspendare, Guma a declarat că va face recurs, considerându-se nevinovat. El a spus că decizia instanţei din România este nejustificată şi a fost influenţată de forţele politice din Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri