Un giurgiuvean din localitatea carantinată Cartojani cere daune de 4 milioane de euro. Carantina din Prahova, anulată de instanță

Data actualizării: Data publicării:
Jandarmii si politia verifica persoanele care intra si ies din zonele carantinate
Accesul în localitățile carantinate a fost limitat cu ajutorul forțelor de ordine. Sursa foto: Digi24

Un giurgiuvean din localitatea Cartojani, în care a fost instituită carantina pe data de 22 iulie, cere daune de 4 milioane de euro în instanţă de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). El susține că cetăţenii acestui sat au suferit prejudicii materiale şi morale. Daune morale de 4 milioane de euro solicită și localnicii din satul prahovean Gornet, care au atacat și ei în instanță ordinul de carantinare.

Bărbatul a formulat la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune de anulare a ordinului DSU din 1 august privind încetarea carantinei zonale instituite la nivelul satului Cartojani, pentru motive de nelegalitate şi netemeinice, potrivit documentelor puse la dispoziţia presei de avocatul Bogdan Dumitru și consultate de Agerpres.

De asemenea, el cere instanţei să oblige Departamentul pentru Situații de Urgență la plata a 4 milioane de euro cu titlul de despăgubiri pentru prejudicii morale şi materiale suferite de locuitorii satului Cartojani. Suma urmează să fie virată în contul "Asociaţia carantinaţilor abuziv Cartojani", care va fi constituită potrivit legii.

În acţiunea formulată se precizează că DSU a emis ordinul de încetare a carantinei impuse în satul Cartojani fără a face menţiunea "obligatorie" prin care se arată că ordinul privind instituirea carantinei este anulat/abrogat sau îşi încetează efectele juridice.

În acest context, avocatul arată că, în acest moment, satul respectiv se află sub incidenţa a două acte administrative care au produs efecte juridice şi, invocând un "paradox juridic", cere anularea actului pentru motive de nelegalitate.

Localitatea Cartojani din judeţul Giurgiu a intrat în carantină, după ce au fost înregistrate 32 de persoane infectate cu COVID-19 prin transmitere comunitară la o populaţie de 3.600 de locuitori, "riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare", a informat Instituţia Prefectului Giurgiu.

Ulterior, şeful DSU a emis un ordin privind ridicarea, de la 1 august, a carantinei zonale instituită la Cartojani.

Și locuitorii din satul prahovean Gornet au atacat în instanță ordinul de carantinare, cerând, de asemenea, daune de 4 milioane de euro.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri