Un inculpat în dosarul decontărilor fictive se lăuda că s-a pensionat cu 10.800 de lei

Data publicării:
DNA agerpres_7928426

Nicolae Sergiu Ciobanu, inculpat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale în care sunt implicaţi şefi din CNAS şi CASMB, îi spunea repreazentantei unei firme care asigură astfel de servicii şi care reclama că nu primeşte banii de la Casa de Asigurări, că a fost consilier al fostului şef al SRI George Maior, că acesta este naşul lui şi că a ieşit la pensie pentru că nu a vrut să rişte să se schimbe legislaţia, cu o pensie de 10.800 de lei, în condiţiile în care salariul său era de 9.400 de lei. El îi sugerează femeii că are foarte multe cunoştinţe în sistemul medical pentru că ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniu şi lucrând acum "pe aşa-zis lobby" şi îi spune explicit că îi cunoaşte pe preşedintele CNAS Marian Burcea şi pe soţia acestuia şi că ar putea interveni pentru a o ajuta.

DNA LOGO AGERPRES
Foto: Agerpres

După ce reprezentanta unei firme care asigura servicii medicale la domiciliu i-a reclamat că nu reuşeşte să obţină banii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi că a încercat de trei ori să intre la preşedintele CNAS Marian Burcea, Ciobanu i-a spus acesteia că chiar intenţiona să îi viziteze pe Burcea şi pe soşia acestuia.

„Din momentul în care inculpatul a înţeles în ce modalitate avea posibilitatea de a ajuta, toate eforturile sale s-au îndreptat către persuadarea colaboratorului cu privire la posibilităţile sale reale de a îşi exercita influenţa asupra funcţionarilor din diverse domenii”, remarcă procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a 14 persoane implicate în dosar.

„Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia şi toate lucrurile astea şi n-am vrut să risc să schimbe ăştia legislaţia, să schimbe legislaţia şi să mă trezesc că, vezi Doamne, ce ştiu eu ce... Şi ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 şi am pensia de... 10.800”, spune Ciobanu, conform stenogramei discuţiei, adăugând: „E mult mai simplu acuma să te ocupi din... să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenţă, nici... nimic. Adică acuma lucrez pe aşa zis lobby şi aşa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am şi nişte naşi şi aşa mai departe care sunt destul de vizibili şi n-au vrut să se... să fie vreodată pus în ...[neinteligibil]...”.

Când femeia îi spune că a înţeles că naşul lui e George Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu a confirmat, ulterior pretinzând că are posibilitatea să intervină pe lângă preşedintele C.N.A.S., pentru o primire în audienţă.

 „Eu mă duc acuma până la Mioara, că tre' să vorbesc două minute cu ea şi o să intru şi la Burcea şi o să-i spun să vă primească. Aveţi o carte de vizită? Şi să vă primească, da? Asta-i rezolvată astăzi”, dă asigurări Ciobanu.

După ce se asigură că soţul femeii nu lucrează în MAI, aşa cum existaseră informaţii, Ciobanu încearcă să o determine pe femeie să facă un curs la Academia Naţională de Informaţii, unde ar ajunge să fie în grupă cu parlamentari, oameni din Guvern.

„Să faceţi, dom'le, la Academia Naţională de Informaţii...Vreo 3 luni. Pentru... pe securitate... în... mă rog, e pe domeniul de securitate, dar ăsta vă ajută foarte mult la relaţionarea cu care...În mediul ăsta...Cursurile sunt marţi, miercuri, joi de la 9 la 12. Dacă veniţi o dată... marţea, lunea ă... marţea, miercurea sau joia. Nu trebuie să fiţi prezentă mereu. Aşa ă... vă ajut eu cu documentaţia şi cu... că trebuie făcută o... un... un... ă... material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranţă naţională. Da᾿ tu... putem s-o legăm de... zona asta medicală. Poa' să fie o... e pe siguranţă naţională, ar putea să fie şi un studiu privind îmbătrânirea populaţiei la, la, la... riscuri şi aşa mai departe, ştiţi!?”, îi spune Ciobanu reprezentantei firmei de servicii medicale, adăugând că va fi în grupă cu „deputaţi, senatori, cu oameni din Guvern, oameni din Ministerul Sănătăţii, e altceva”.

În ziua de 21 iunie 2017 , Ciobanu  a dorit să îi comunice femeii rezultatul întrevederii cu preşedintele C.N.A.S., în sensul că ar fi fost de acord cu acordarea unei audienţe.

„Şi mi-a spus în felu’ următor… Noi, oricum, cred c-o să mergem… mâine o să mergem la el, amândoi. Mă sună în seara asta, pentru că eu am stat călare pe el, i-am transmis şi prin soţia lu’ şefu’, care-i în ţară, să nu uite cine l-a pus acolo”, a susţinut Ciobanu, adugând că Burcea i-a transmis să considere problema rezolvată.

„Totodată, inculpatul a dezvăluit că a reuşit să îl determine pe preşedintele C.N.A.S. să accepte primirea colaboratorului autorizat în audienţă prin exercitarea influenţei”, spun procurorii.

Conform referatului Sergiu Nicolae Ciobanu a spus că lucrează din 2000 cu George Maior, căruia i-a fost prim-consilier în momentul numirii la SRI. 

„Toţi au avut probleme ca să fie ajutaţi, printre care şi Burcea. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă şi el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia…. Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, că atunci a fost pus Burcea pe linie dreaptă cu cine trebuie. Şi fiecare, ca să ajungă...”, povesteşte fostul consilier al lui George Maior.

„O explicaţie a influenţei afirmate de inculpat a fost aceea că, în timpul exercitării atribuţiilor sale de ofiţer S.R.I., ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniul sănătăţii, susţinând că cei care devin informatori ai unui serviciu de informaţii pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri”, susţin procurorii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri