Urmările corupției din instituțiile și companiile de stat: facturi mai mari și drumuri proaste

Data publicării:
corupti

La uşa ANRE, procurorii DNA au bătut des în ultima vreme. Ultimul scandal este legat de umflarea facturilor la lumină. Eugen Georgescu, fost şef al ANRE, a făcut cunoştinţă cu procurorii atât în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei, cât şi în dosarul gazelor ieftine care au ajuns să fie arse în combinatele lui Ioan Niculae.

Creşterea artificială a facturilor, explozii în care au murit oameni şi gaze ieftine date combinatelor de îngrăşăminte - aceastea sunt doar câteva din scandalurile în care a fost implicată Autoritatea de Reglementare în Energie.

La APIA, ultimii doi şefi au ajuns să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor. Dorel Benu este acuzat că ar fi aprobat acordarea unor subvenţii ilegale către fermieri care nu aveau nici teren nici animale, în timp ce Aurel Pană este acuzat că ar fi primit 1,2 milioane de euro mită de la un afacerist constănţean pentru a-i atribui un contract cu fonduri europene.

Directorii din companiile de stat sunt puşi acolo să execute ce li se spune, că mai fură şi ei pe alături, dacă au ocazia, asta este altceva”, a spus Sorin Ioniţă, președintele Expert Forum.

În cazul Companiei de Drumuri, dimensiunea mitei este descrisă chiar de şeful DNA.

Această mită reprezintă, de fapt, un comision între 10 şi 25% din valoarea contractului”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procuror şef DNA.

Cel mai recent caz de corupţie vizeză achitarea către drumarul Nelu Iordache a peste 5 milioane de euro pentru lucrări neexecutate la şoseaua Transalpina. Semnătura pe facturi şi-au pus-o şefii Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova care au fost suspendaţi din funcţie.

Linişte nu a fost nici la companiile feroviare sau la TAROM, unde în urma unor controale s-au constatat hoţii de zeci de milioane de euro.

„Am făcut mai multe plângeri la DNA şi DIICOT, plângeri bazate pe verificările Corpului de control”, a spus Dan Şova, ministrul Transporturilor.

Un scandal de corupţie a zguduit din temelii şi ASF, instituţie care controlează o piaţă de 15 miliarde de euro. Trei foşti şefi au ajuns să dea explicaţii la DNA. Printre ei şi Dan Radu Ruşeanu, fostul preşedinte al instituţiei de stat.

Acuzaţii de corupţie la APIA

Dorel Benu - fost director general al APIA

Acuzaţii: acordarea ilegală a unor subvenţii

Aurel Pană - fost director general adjunct al APIA

Acuzaţii: luare de mită de 1,2 milioane de euro

Acuzaţii de corupţie la ASF

Dan Radu Ruşeanu - fost preşedinte al ASF

Acuzaţii: trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Laura Chiţoiu - fost director în cadrul ASF

Acuzaţii: abuz în serviciu în dosarul Carpatica

Marian Mîrzac - fost membru în consiliul ASF

Acuzaţii: luare de mită, trafic de influenţă

sursa: DNA 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri