Ușile-vedetă ale României. Mulți din cei care le trec pragul ajung la închisoare

Data publicării:
usa dna

Acesta este un reportaj despre uşi. Dar nu despre unele comune, ci despre uşile-vedetă ale României.

Uşa care duce spre birourile procurorilor anticorupţie se deschide de cel puţin 500.000 de ori în fiecare an. Într-o zi obişnuită, cel puţin 10-15 oameni sunt chemaţi la audieri. Unii pleacă escortaţi de poliţişti, în alte maşini decât cele luxoase cu care veniseră.

DNA a trimis în judecată 1024 de inculpați numai anul trecut.

O uşă aproape la fel de cunoscută este cea de la DIICOT şi Parchetul General. Cele două instituţii din Capitală au aceeaşi intrare. Uşa se deschide de peste un milion de ori în fiecare an.

Tribunalul, Curtea de Apel sau Înalta Curte au uşi la fel de importante, dar nu atât de cunoscute. În general, trec pragul lor inculpaţii cercetaţi în libertate, însoţiţi de avocaţii lor. Mai cunoscute sunt intrările din spate. Ele sunt folosite de miniştri, fosti guvernanţi, parlamentari, magistraţi sau oameni de afaceri cercetaţi, care vor să se ferească de ochii presei.

DNA, DIICOT, Parchetul General, Tribunalul București, Curtea de Apel, ICCJ, Poliția Capitalei sau arestul central sunt instituţii care nu erau foarte cunoscute în ultimii ani, dar care fac parte din cotidianul vieţii de ştiri acum. Sunt asociate cu uşile lor de acces sau cu cătuşele celor care le trec pragul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri