USR cere sesizarea Comisiei de la Veneția pentru noua ordonanță a lui Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
iulian bulai 2fb

Uniunea Salvați România a solicitat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei notificarea Comisiei de la Veneția în privința noilor ordonanțe de urgență pe care le pregătește Guvernul.

Reprezentantul USR la APCE, deputatul Iulian Bulai, a vorbit la prima sesiune plenară din acest an despre situația justiției din România, după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu privire la două ordonanțe de urgență care vor anula, practic, deciziile definitive din ultimii cinci ani în marile dosare de corupție, arată formațiunea într-un comunicat de presă.

Guvernul de la București se folosește de hotărârile Curții Constituționale pentru a anula practic sentințele pronunțate în ultimii cinci ani în cazurile mari de corupție, pentru a albi liderul partidului aflat la guvernare. Iar ministrul Justiției tocmai a anunțat că va face acest lucru prin ordonanță de urgență - o modalitate de ocolire a oricărei forme de control democratic, începând cu Parlamentul. Totul, în numele salvării unei persoane de brațul lung al legii, liderul condamnat de două ori al Partidului Social-Democrat”, a spus Iulian Bulai în plenul APCE, potrivit comunicatului.

El a făcut apel la parlamentarii țărilor europene să susțină solicitarea unei opinii a Comisiei de la Veneția privind acest nou atac la adresa justiției din România.

România are nevoie de ajutorul colegilor noștri europeni pentru a proteja democrația și statul de drept, de aceea mă adresez parlamentarilor Adunării Consiliului Europei să ne susțină în notificarea Comisiei de la Veneția asupra ordonanțelor de urgență anunțate de guvernul de la București”, a spus spus Iulian Bulai.

Tudorel Toader a anunţat astăzi o ordonanţă de urgenţă pentru cei condamnaţi de completurile de 5 judecători la Înalta Curte declarate neconstituționale. Aceştia vor putea contesta sentinţele. Adoptarea ordonanţei depinde însă de premier, spune ministrul Justiţiei.

Zeci de procese în care s-au dat sentinţe definitive ar putea fi reluate, dacă Guvernul adoptă ordonanţa pregătită deja de ministrul Justiţiei. Este vorba despre toate dosarele judecate, din 2014 până la finalul anului trecut, de completurile de 5 judecători ale Curţii Supreme, declarate neconstituţionale.

Procurorul general Augustin Lazăr spune însă că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică doar pentru viitor. În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei, spune Lazăr, într-un interviu exclusiv pentru Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri