USR depune luni un proiect de abrogare a legii recursului compensatoriu

Data actualizării: Data publicării:
inchisoare detinut catuse shutterstock_550272769
Foto: Shutterstock

USR va depune luni un proiect de lege de abrogare a legii recursului compensatoriu, în baza căruia mii de deținuți au ieșit din închisori înainte de termen. USR a luat această decizie după ce un tânăr de 25 de ani a fost înjunghiat mortal, în fața unui club din Mediaș, de către un bărbat care a ieșit cu un an mai devreme din penitenciar, beneficiind de recursul compensatoriu.

inchisoare detinut catuse shutterstock_550272769
Foto: Shutterstock

Deputatul USR Stelian Ion a confirmat, pe pagina sa de Facebook, că proiectul este deja redactat și că va fi depus luni, la secretariatul Parlamentului.

„Am redactat deja Legea pentru abrogarea monstruosului "recurs compensatoriu". Luni îi dăm forma finală și o depunem la Parlament. Sper să găsim pe cineva pe la secretariat...

Ca să fie clar: propunerea a venit de la guvern cu un filtru judiciar, era o formă a liberării condiționate, dar a fost măcelărită de Nicolicea în Camera Deputaților. Ne-am opus, am încercat să o îmblânzim cu amendamente, am atacat-o la CCR, dar degeaba.

A ieșit o lege criminală, dar "constituțională". Dacă vrem să nu mai moară oameni nevinovați, trebuie să o abrogăm în regim de urgență! Da, în cazul ăsta ar trebui dată o OUG de abrogare pentru că este ditamai urgența: mor oameni, sunt violate femei, sunt tâlhăriți românii pe stradă de infractori eliberați înainte de termen, fără discernământ”, a scris Stelian Ion.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Legea recursului compensatoriu prevede că deținuții încarcerați în condiții inumane - în special acestea referindu-se la spațiul din penitenciar - beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate.

În perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018, au fost eliberați în baza recursului compensatoriu peste 10.000 de deținuți. Dintre aceștia, 649 au revenit deja în închisori, comițând 188 de crime, violuri și tâlhării. Datele reies dintr-un răspuns oficial comunicat de Ministerul Justiției.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri