Sari la conținut

V. Ciorbea sesizează CCR pentru Legea 90, care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului

Avocatul Poporului sesizează joi Curtea Constituțională în privinţa Legii 90/2001, care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

agerpres victor ciorbea avocatul poporului 24 09 2015

FOTO: Agerpres

Victor Ciorbea a declarat, miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001, cea care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care NU au suferit condamnări penale şi NU se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Această lege a fost invocată de președintele Klaus Iohannis în campania electorală și este cea care l-a făcut pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să renunțe la a fi el însuși propunerea PSD de premier. 

Nu vreau ca vreun mandat pe care l-aş fi putut începe eu să fie prin forţarea unei condamnări nedrepte şi a unei legi profund neconstituţionale, care nu mi-au dat posibilitatea să cer această funcţie pentru mine. Deocamdată”, declara Liviu Dragnea, la 21 decembrie, în momentul în care a fost la Palatul Cotroceni pentru a prezenta prima propunere de premier a PSD, în persoana lui Sevil Shhaideh.

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Întrebat, miercuri, dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „De mâine încolo vorbim, dragilor”, scrie News.ro.

Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: „O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate, în opinia noastră”.

Fiind întrebat dacă joi trimite sesizare la CCR, el a răspuns:  „Da”.

Chestionat dacă legea 90/2001 încalcă convenţiile internaţionale despre care vorbeşte, Victor Ciorbea a răspuns afirmativ.

La întrebarea dacă contestă această lege, Avocatul Poporului şi-a nuanţat răspunsul: „Nu ştiu dragă, nu se ştie. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveţi timp să extrageţi, să daţi tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunţat”. 

În 19 decembrie, Avocatul Poporului a anunţat că decizia cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luată după învestirea viitorului Guvern.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Pe aceeași temă