Varujan Vosganian: Cererea de urmărire penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă

Data publicării:
varujan vosganian mediafax-1

Varujan Vosganian este acuzat în dosarul „Gaze ieftine” de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. FOTO: Mediafax

Ion Ariton și Varujan Vosganian au primit aviz pentru ridicarea imunității   

"Scopul prezenţei mele aici este să prezint colegilor mei câteva elemente. Cel dintâi, să reinterez faptul că decizia pe care am luat-o, în 2008, de a sprijini industria chimică şi agricultura românească a fost o decizie corectă, lucru care la vremea respectivă a fost susţinut de Guvern şi a fost, în acelaşi timp, confirmat de realităţile economice. Asupra acestui lucru, Senatul s-a pronunţat în octombrie 2013, socotind că ceea ce am făcut a fost rezultatul atribuţiilor mele de ministru şi răspunderea era pur politică şi nicidecum penală", a susținut senatorul Varujan Vosganian înainte de audierea sa în Comisia juridică.

Acesta a menţionat că le va spune colegilor din Comisia juridică faptul că această nouă sesizare nu se bazează pe legalitate. "Conform Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, această solicitare nu are temei legal şi ea ar trebui respinsă", a spus el.

Întrebat dacă votul poate fi "schimbat", el și-a declarat speranţa că prezenţa sa la comisie va convinge în legătură cu temeinicia argumentelor sale.

"Eu nu pot să anticipez rezultatul votului lor, doar să reamintesc că, în 2013, Comisia juridică a respins solicitarea Parchetului, iar Senatul, cu o majoritate copleşitoare, a luat act şi a acceptat pledoaria în sensul nevinovăţiei mele. Aşadar, e vorba de o hotărâre definitivă a Senatului şi, fără indicii noi, ea nu poate repusă în discuţie fără a fi o agresiune la adresa statului de drept, a echilibrului puterilor în stat şi la adresa drepturilor mele de cetăţean al acestei ţări", a completat senatorul liberal.

Întrebat dacă există probe noi în cazul său, el a arătat: "Singura declaraţie pe care o am eu este referatul înaintat Senatului şi în acest referat nu există nicio faptă nouă. Există încadrări noi, pentru că încadrările vechi nu mai erau conforme cu noul Cod penal, dar nu se poate da o începere de urmărire penală pe noi încadrări, ci pe noi fapte. Este un lucru prevăzut în legislaţia română. Deci o nouă cercetare se poate face pe fapte noi şi nu pe încadrări noi".

Comisia juridică a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil, cu majoritate de voturi, solicitării Parchetului General de încuviinţare a începerii a urmăririi penale a senatorilor Ion Ariton şi Varujan Vosganian.

Acesta este acuzat în dosarul „Gaze ieftine” de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri