Sari la conținut

Vasile Blaga, audiat la DNA Ploiești

Vasile Blaga a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Ploieşti. Procurorii l-au citat pentru a da primele declaraţii în dosarul în care l-au pus sub acuzare pentru trafic de influență.

ACTUALIZARE 10:55 - Vasile Blaga a plecat de la sediul DNA Ploiești după doar 20 de minute. Fostul co-președinte al PNL nu a vrut să declare nimic la ieșirea din instituție.


Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Vasile Blaga, în calitate de secretar general al Partidului Democrat Liberal, şi-a dat acordul pentru numirea unor persoane apropiate partidului în funcţii de conducere în companiile şi instituţiile de stat. În schimb, urma sa primească bani pentru campania electorală. Prin această metodă ar fi strâns suma de 25 de milioane de lei.

Vasile Blaga a ajuns în jurul orei 10:25, iar la intrare el a spus că nu a făcut niciodată declaraţii despre un dosar penal şi că nici de data aceasta nu va face afirmaţii cu privire la motivele prezenţei sale la DNA.

Surse judiciare susţin că Blaga a fost chemat din nou în faţa procurorilor după ce iniţial el a refuzat să dea declaraţii în dosarul în care este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă.

Vasile Blaga a mai fost citat la DNA Ploieşti şi în 28 septembrie, când procurorii au început urmărirea penală în cazul său, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL. Atunci, surse judiciare declarau că Blaga a refuzat, în cele două ore şi jumătate petrecute la sediul DNA Ploieşti, să dea declaraţii procurorilor în dosarul în care este urmărit penal. 

În aceeaşi zi, Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA Ploieşti, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

„Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploieşti în ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi. 

Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere. 

În 4 octombrie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv plângerea lui Blaga împotriva măsurii controlului judicar impusă de procurorii DNA Ploieşti.

Vasile Blaga s-a mai prezentat la DNA în mai multe rânduri, dar de fiecare dată calitatea în care a fost citat a fost cea de martor, dosarul instrumentat de DNA Ploieşti fiind primul în care fostul lider liberal este suspect.